Zrazu chce Zelenskyj pozvať Rusko na mierový summit a USA nič nenamietajú! Ale čo je za tým? Putin to vie! Hlupák z Kyjeva sa prerátal, stálo to život státisíce Ukrajincov!

19.07.2024 10:28

V pondelok Zelenskyj vyhlásil, že predstavitelia Ruska by sa mali zúčastniť na "druhom mierovom summite".

Vzhľadom na to, že na Ukrajine stále platí dekrét podpísaný Zelenským koncom septembra 2022, ktorý zakazuje rokovania „s Putinovým Ruskom“, je to prekvapivé vyhlásenie.

 

V ten istý deň to dokonca podporili aj USA. Ministerstvo zahraničia USA uviedlo, že rozhodnutie o rokovaní je na Ukrajine a ak chce Kyjev pozvať Rusko na summit, USA to určite podporia.

 

To sú tiež celkom nové tóny, lebo vláda USA v minulosti vždy opakovala, že pre ňu nebolo nikdy jasné, „či je Kremeľ pripravený na skutočnú diplomaciu“. „Skutočná diplomacia“ je ale v reči Washingtonu to, že Rusko by malo splniť všetky požiadavky Západu.

 

Rusko to samozrejme neurobí.

Ruský prezident nedávno niekoľkokrát jasne vysvetlil ruskú vyjednávaciu pozíciu. Vychádza z dohôd uzavretých medzi Kyjevom a Moskvou v apríli 2022, ale fakty sa odvtedy,  odkedy Kyjev v apríli 2022 od tejto dohody pod tlakom USA ustúpil a chcel hľadať rozhodnutie na bojisku veľmi zmenili.

 

Keďže toto rozhodnutie je teraz naozaj urobené na bojisku, a to výrazne v prospech Ruska, tak Kyjev musí žiť s tým, že táto nová realita pri prípadných rokovaniach s Ruskom sa musí brať do úvahy.

 

Nakoľko zatiaľ nie je známe, aký rokovací návrh mieni Kyjev predložiť Moskve, keď ju na rokovania pozve, tak reakcie Ruska sú zatiaľ skeptické.

Dôvodom toho sú predchádzajúce „mierové summity“, ktoré Západ organizoval spolu s Ukrajinou.

V skutočnosti to neboli „mierové summity“, ale skôr pokusy získať globálny Juh na svoju stranu a podporiť takzvaný „Zelenského vzorec“, ktorý de facto počíta s bezpodmienečnou kapituláciou Ruska, teda s navrátením všetkých obsadných území, včítane Krymu.

 

 

Ako je známe, tak všetky tieto „mierové summity“ zlyhali, pretože globálny Juh má na ukrajinský konflikt úplne iný názor ako Západ. Posledným z týchto neúspešných pokusov priviesť globálny juh na stranu Západu, známy ako „mierový summit“, bol v Bürgenstocku vo Švajčiarsku približne pred mesiacom.

 

Z tohto dôvodu sú ruské reakcie na aktuálne správy z Kyjeva odmerané a či odmietavé, pretože ak má mať ďalší „mierový summit“, na ktorý chce teraz Zelenskij Rusko pozvať, len jeho „mierový vzorec“, tak Rusko nepotrebuje prísť, pretože na takom základe nebude žiadna dohoda.

 

A keďže Západ ani Zelenskij ešte neoznámili, o čom chcú diskutovať na ďalšom „mierovom summite“, tak Rusko čaká na ich konkrétnu ponuku a až potom sa vyjadrí.

 

O tom všetkom však mlčia, alebo šíria len dezinformácie nemecké i ďalšie západné médiá. Napr.

Spiegel už po poslednom „mierovom summite“ priniesol veľa dezinformácií a jeho čitatelia stále nevedia, čo Putin ponúkol ako základ pre mierové rozhovory, pretože Spiegel dezinformuje o tom.

 

Jasne to bolo vidieť napr. v jeho článku s titulkom:

„Diplomacia v ukrajinskej vojne – USA podporujú Zelenskehonávrh na mierový summit s Ruskom“.

 

Dezinformácia začala v úvode článku, a znela:

 

„Ukrajinský prezident Zelenskyj chce vidieť aj ruských predstaviteľov na najbližšom mierovom summite. Podpora pre toto prichádza z USA. Moskva, na druhej strane, reaguje negatívne.“

USA a Ukrajina sú takto zobrazené ako mierumilovné, kým Rusko ako vojnychtivé. Samozrejme, Spiegel ale dôvody ruskej „neochoty“ nespomína ani slovom!

 

Záver tohto článku v Spiegli je naozaj pozoruhodný, pretože znie:

„Sluckij povedal, že niekoľko štátov predložilo mierové iniciatívy a

pripomenul tiež, že Rusko už neuznáva Zelenského ako prezidenta po tom, čo mu oficiálne vypršalo funkčné obdobie. Zelenskyj je však stále považovaný za legitímnu hlavu štátu kvôli stannému právu. Rusko však teraz uznáva len parlament a jeho predsedu ako legitímnych.

 

Občania na Západe ale nevedia, že Zelenskyj už nie je legitímnym prezidentom Ukrajiny podľa ukrajinskej ústavy a podľa rozhodnutia ukrajinského ústavného súdu z roku 2014. Preto fakt, že Rusko už neuznáva Zelenského ako legitímneho prezidenta, môže vyznievať pre čitateľov Spieglu  zarážajúco, či dokonca pohoršujúco.

 

Prakticky nikto na Západe nevie potom ani to, že to tiež znamená, že Rusko môže odmietnuť rokovania so Zelenským z veľmi závažného dôvodu, pretože Ukrajina môže neskôr tvrdiť, že Zelenskyj nemal právo rokovať a podpisovať dohody v mene Ukrajiny a tieto dohody môže preto vyhlásiť za neplatné!

 

 

Podľa ukrajinskej ústavy už Zelenskyj nie je od 21. mája legitímnym prezidentom Ukrajiny a podľa ukrajinských zákonov tieto právomoci prešli v ten deň na predsedu parlamentu.

 

Spiegel však namiesto toho píše, že Zelenskyj „je stále považovaný za legitímnu hlavu štátu kvôli stannému právu“. Je to „šikovne“ formulované, lebo Spiegel nepíše, že Zelenskyj je „legitímnou hlavou štátu“, ale uvádza, že je za to považovaný.

 

Ale vôbec nezáleží na tom, za koho je Zelensky považovaný v očiach kohokoľvek, dôležité je, čo o tom hovorí ukrajinská ústava. A v tejto otázke je to jasné.

Ale ľudia na Západe to nevedia – Spiegel, ako aj iné západné médiá im to neprezradia!

 

Isté je v každom prípade jedno – Zelenskyj prehral svoju „hru“, do ktorej ho dotlačili Demokrati USA.

Už nikdy nedostane to, čo mu zaručovala dohoda s Ruskom  z roku 2022 a naviac nezmyselne obetoval životy obrovského počtu Ukrajincov!