Zo Slnka sa odtrhla obrovská časť! Hrozí nám nebezpečie? NASA má obavy - nikdy predtým sa to nestalo

11.02.2023 23:00

Naše Slnko vzdialené od Zeme 150 miliónov kilometrov pozostáva hlavne z izotopov vodíka a hélia. A práve vodík umožňuje, aby Slnko svietilo.

Dôvod, prečo Slnko svieti a vyžaruje energiu, súvisí samozrejme s procesmi v jeho vnútri. Jadrová fúzia tam prebieha pod extrémnym tlakom – spôsobeným gravitáciou, ktorá je 28-krát silnejšou ako na Zemi – a pri teplote okolo 15 miliónov stupňov Celzia v jadre Slnka. Na jeho povrhu panuje oveľa nižšia teplota – približne 6000 stupňov Celsia.

V tomto procese sa vodík zachytený v slnečnej atmosfére spája s héliom. A pri tomto procese sa uvoľňuje obrovské množstvo energie.

Slnko je garantom života na Zemi a preto je veľmi dôležité, aby ostalo čo najdlhšie v stabilnom stave.

Teraz sa ale stalo so Slnkom, niečo s čím nepočítal žiadny expert.

 

V oblasti jeho severného pólu sa odtrhol veľmi veľký kus Slnka. Materiál, ktorý sa odtrhol od povrchu Slnka, vytvoril búrlivé tornádo zachytené kozmickým teleskopom Jamesa Webba. Stále sa ale nevie, či táto nečakaná udalosť bude mať pre Zem závažné následky, a ak áno, tak aké budú.

 

Vesmírna odborníčka Dr. Tamitha Skov zverejnila obrázok tornáda na Twitteri.

„Stále nie je jasné, aké účinky bude mať odtrhnutie kusu Slnka na slnečnú atmosféru. Ale nesmieme to podceňovať,“

napísala Skov na Twitteri.

Nie je jasné ani to, kedy sa tento veľký kus odtrhol od Slnka a nevie sa tiež to, čo bolo toho príčinou. Kozmický teleskop Jamesa Webba zachytil tornádo začiatkom týždňa.

Kus odlomený zo slnka a následné tornádo veľmi znepokojili výskumníkov NASA.

Nepatrné kúsky oddelené od Slnka boli pozorované už v minulosti, no súčasná udalosť mätie vedcov. Pretože taký veľký kus sa ešte nikdy neodlepil od slnečného povrchu, a tak sa táto udalosť výrazne sa líši od minulých.