Ženy v USA sa odvracajú od Demokratov – priznáva to už aj mainstream! Hrozí im volebný debakel

20.10.2022 23:18

Krátko pred voľbami do Kongresu USA klesajú preferencie  Demokratov. Konajú sa za necelé tri týždne a inštitúty sa predbiehajú v uverejňovaní volebných preferencií. Demokratov musí s každým novým uverejnením preferencií viac a viac bolieť brucho, lebo aj keď preferenčné čísla jednotlivých inštitútov sa od seba líšia, tak v jednom fakte sa zhodujú ich údaje – trend priazne voličov má jednoznačne kontinuálne stúpajúcu tendenciu, a to v prospech Republikánov.

V neposlednom rade túto tendenciu ovplyvňuje aj niečo, s čím Demokrati nepočítali. Ide o to, že čoraz viac strácajú hlasy  z veľkej „skupiny“ voličov, ktorých v USA nazývajú „Independents“. To sú takí voliči, ktorí nie sú stálymi prívržencami žiadnej strany a pred každými voľbami sa rozhodnú raz pre jednu a inokedy zas pre druhú stranu. Prevažná väčšina týchto voličov sú ženy.

Jedna prieskumná štúdia, ktorú  dali spoločne urobiť tento týždeň New York Times a Siena College, priniesla Demokratom veľké prekvapenie, a to veľmi nepríjemné. Kým ešte koncom septembra mali Demokrati u Independents-voličiek voči Republikánom náskok 14 percent, tak teraz sú to Republikáni, ktorých by  volilo o 18 percent viac Independents-voličiek ako Demokratov.

Ak sa výsledky týchto prieskumov v deň volieb – 8. novembra – čo len z polovice naplnia, tak to bude volebný debakel Demokratov.

A pripomeňme si, že to boli práve ženy, ktoré vo voľbách do Kongresu v roku 2018 pomohli k víťazstvu Demokratov do Snemovne reprezentantov.

Tiež to boli ženy, ktoré v roku 2020 urobili Joe Bidena prezidentom (a okrem toho mu samozrejme pomohli aj volebné manipulácie – Donald Trump ho preto nikdy neuznal ako svojho prezidenta). A práve na tieto ženy sa teraz vo voľbách 8. novembra spoliehali Demokrati, že im pomôžu dosiahnuť väčšinu hlasov pre Senát i pre Snemovňu Reprezentantov.

Na záver krátke vysvetlenie, prečo  sa mienka veľkej časti voličov v USA obrátila v prospech Republikánov:

Preto, lebo v súčasnej dobe sú pre nich najdôležitejšie témy ekonomika, inflácia a zločinnosť. Tu sú  pre väčšinu Američanov kompetentnejší Republikáni ako Demokrati. 

Ďalším bodom, ktorý hovorí pre Republikánov je to, že zatiaľ čo popularita Bidena neustále klesá, tak popularita Trumpa je väčšia ako Bidena a neustále rastie. To priznávajú dokonca aj médiá verné Demokratom.

A napokon je tu ešte niečo dlôležité – čoraz viac občanov USA je proti financovaniu  ukrajinskej vojny, kam tečú stovky miliárd dolárov, a to ide jednoznačne na konto Demokratov, a preto radšej chcú mať Trumpa, ktorý aj reálne napĺňa svoj slogan „Amerika first“.