Zelenskyj sa už vtiera do priazne Donalda Trumpa a ten vyslyšal jeho pokornú prosbu o telefonát

21.07.2024 11:00

Kandidát na amerického prezidenta Donald Trump telefonoval v piatok s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym na jeho prosbu a oznámil, že po návráte do Bieleho Domu ukončí vojnu na Ukrajine.

 

"Som rád, že  prezident Zelenskyj sa obracia už na mňa, pretože ako budúci prezident Spojených štátov prinesiem svetu mier a ukončím vojnu, ktorá stála toľko životov a zničila nespočetné množstvo nevinných rodín,"

oznámil Trump v piatok (miestneho času) na svojej online sieti Truth Social.

 

Zelenskyj potvrdil telefonát a zablahoželal Trumpovi k nominácii za amerického republikánskeho prezidentského kandidáta.

 

"Dohodli sme sa s prezidentom Trumpom, že sa osobne stretneme, aby sme prediskutovali, aké kroky môžu umožniť spravodlivý a skutočne trvalý mier,"

uviedol na online službe X, predtým Twitter.

 

Veľmi pozoruhodné je to, že Trumpa už nazýva prezidentom, hoci ním oficiálne nie je – ešte pred niekoľkými dňami by také niečo v žiadnom prípade neurobil!

 

Zelenskyj tiež odsúdil "šokujúci" pokus o atentát, ktorý Trump len o vlások prežil na predvolebnom zhromaždení v sobotu minulý týždeň v Butleri v Pensylvánii.

 

Víťazstvo Trumpa v novembrových prezidentských voľbách v USA by mohlo spochybniť podporu Washingtonu Ukrajine.

 

Trump opakovane vyhlásil, že vojnu veľmi rýchlo ukončí. To by mohlo znamenať, že Kyjev by bol nútený rokovať s Moskvou z veľmi oslabenej pozície. Trump o rozhovore so Zelenskym neuviedol žiadne podrobnosti.

 

Aj Trumpov kandidát na viceprezidenta J.D. Vance je zarytým odporcom dodávania amerických zbraní do Kyjeva.

Okrem iného začiatkom roka vehementne vystupoval proti schváleniu novej americkej vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 61 miliárd dolárov (56 miliárd eur).