Záhada: Aspoň jedna z hviezd obiehajúcich okolo obrovskej čiernej diery v srdci Mliečnej dráhy pochádza z inej galaxie!

13.10.2024 20:19

V tesnej blízkosti čiernej diery v strede Mliečnej dráhy obiehajú okolo neho viacere hviezdy. Ich pôvod je záhadný  a to preto, lebo v tomto regióne nemôžu v nijakom prípade za žiadnych okolností vzniknúť žiadne hviezdy. 

 

Dôvod je ten, že tam pôsobí obrovsky veľká gravitačná sila zmienenej čiernej diery, ktorá okamžite vtiahne do jej nenásytného pažeráka čokoľvek a všetko čo prekročí takzvný Schwarzschildov rádius ktorý predstavuje polomer pomyslenej gule, ktorej stred je aj stredom čiernej diery. A všetko čo sa dostane  pod jej povrch navždy a nenávratne zmizne v nej.

 

Tím astrofyzikov vedený Shogo Nishiyamaom z Miyagi University of Education k tomuto záveru dospel po pozorovaniach hviezdy SO-6, ktorá obieha okolo extrémne masívnej čiernej diery vo vzdialenosti len 0,04 svetelného roka.

 

Ako pracovná skupina teraz uvádza v časopise Proceedings of the Japan Academy, tak jej chemické zloženie sa vôbec nezhoduje so zložením hviezd v systéme Mliečnej dráhy, ale skôr zodpovedá zloženiu hviezd trpasličích galaxií, ako napríklad je Malý Magellanov oblak.

 

To znamená, že SO-6 precestovala počas svojej existencie minimálne 50 000 svetelných rokov – a pravdepodobne ešte oveľa viacej.

 

V blízkosti Sagittarius A*, extrémne masívnej čiernej diery v strede Mliečnej dráhy, ako som už uviedol, je niekoľko hviezd. Ale ako som podotkol, tak nemohli sa tam sformovať – obrovské slapové sily bránia plynovým oblakom zhlukovať sa do protohviezd.

Preto tam tieto hviezdy museli niekedy v minulosti migrovať z iných regiónov. Ale odkiaľ? Sú to hviezdy zo susedstva, ktoré sa vďaka interakciám s okolím postupne posúvali na čoraz užšiu obežnú dráhu? Alebo možno boli hodené zo vzdialeného špirálového ramena do stredu našej galaxie počas blízkeho stretnutia s inou hviezdou?

 

Výskum Nishiyamovho tímu výrazne naznačuje, že realita je ešte oveľa exotickejšia.

 

Experti osem rokov pozorovali hviezdu SO-6 teleskopom Subaru na Mauna Kea na Havaji. Zmerali jej rýchlosť a zrýchlenie, aby  tak dokázali, že hviezda je skutočne blízko čiernej diery a nielenže sa to tak javí.

 

Tiež použili analýzu jej svetelného spektra na určenie absorpčných čiar atmosféry hviezdy, aby potom z nich zistili charakteristické pomery prvkov, ktoré umožňujú vyvodiť závery o jej veku a pôvode.

Na základe tohto svojho odborného výskumu a podrobných analýz potom mohli vysloviť opodstatnené tvrdenie, že v žiadnom prípade nepochádza z centrálneho regiónu systému Mliečnej dráhy, ale veľmi pravdepodobne z našej satelitnej galaxie.

 

Najpravdepodobnejším vysvetlením je podľa tímu expertov to, že hviezda SO-6 sa kedysi vytvorila v malom spoločníkovi Mliečnej dráhy, ktorá ho nakoniec pohltila. 

 

A je preto pravdepodobné, že aj ostatné hviezdy, ktoré sú v blízkosti Sagittariusa A* majú ten istý pôvod ako SO-6.