Východní Nemci zrútili do priepasti „nebotyčnú Zelenú horu“. Vedenie Zelených po obrovskom neúspechu vo voľbách včera odstúpilo!

26.09.2024 10:40

Vedenie Zelených vyvodzuje personálne dôsledky po neúspechoch strany vo viacerých voľbách vo východnom Nemecku. Spolupredsedovia Ricarda Lang a Omid Nouripour v Berlíne oznámili, že celá exekutíva strany v novembri odstúpi z funkcie.

 

Lídri Strany zelených Ricarda Lang a Omid Nouripour potom hovorili na krátkej, nečakane zvolanej tlačovej konferencii o „najhlbšej kríze strany za posledných desať rokov“.

 

Teraz obaja vyvodzujú dôsledky z nedávnych volebných neúspechov a spoločne oznamujú svoju rezignáciu. Rozlúčila sa s nimi aj celá spolková výkonná rada.

 

Pred dôležitými federálnymi voľbami v budúcom roku je potrebný – ako obaja vyhlásili - „reštart“ Strany zelených.

 

Očakáva sa, že Lang a Nouripour, ako aj federálna výkonná rada zostanú vo funkcii provizórne až do novembrovej konferencie Strany zelených. Tam by sa potom malo voliť nové vedenie, ako bolo povedané.

 

Zelení utrpeli drastické straty v štyroch predchádzajúcich voľbách – vo voľbách do Európskeho parlamentu a krajinských voľbách v Sasku, Durínsku a Brandenbursku. V Brandenburgu znížili svoj výsledok o viac ako polovicu. Boli vyhodení z dvoch štátnych parlamentov. V samotnom Sasku sa im len tesne podarilo dostať späť do krajinského parlamentu.

 

Aj predsedníctvo – teda celá federálna výkonná rada Zelených sa rozhodla krátko po rozlúčke s Lang a Nouripourom podať demisiu.

 

To celé extrémne poškodilo aj imidž a pozíciu – ktoré už aj tak boli veľmi nahlodané - dvoch Zelených ministrov, ministra hospodárstva Habecka a ministerky zahraničia Baerbock (devótna vazalka protiruských atlantických kruhov), z ktorých jeden má byť kandidátom Zelených na funkciu spolkového kancelára v parlamentných voľbách budúci rok.

 

Ako bolo včera večer oznámené, tak odstúpilo aj predsedníctvo Mladých Zelených.