Volebná katastrofa v Durínsku pre SPD a Zelených – najväčšou bola tam, kde AfD mala 72,1 percent a SPD a Zelení 0,0 percent !

04.09.2024 11:09

Len v priebehu desiatich rokov sa AfD stala dominantnou silou v Sasku a Durínsku. CDU proti tomu zúfalo bojuje, pričom SPD a Zelní už upadli takmer do bezvýznamnosti.  O FDP už vôbec ani len nehovoriac – tá sa jednoducho tam absolútne vynulovala!

 

A BSW celkom eliminovala Ľavicu, ktorá sa stala protiruskou a proamerickou stranou. A na niektorých miestach si už žiaden volič nevybral žiadnu vládnu stranu!

 

Krajinské voľby v Sasku a Durínsku priniesli troch víťazov a jedného porazeného: AfD získala obrovské množstvo hlasov  v oboch spolkových krajinách a stala sa najsilnejšou silou v Durínsku. CDU si pripísala prvé miesto v Sasku, Aliancia Sahra Wagenknecht okamžite dosiahla dvojciferné čísla.

 

Porazeným vo voľbách je vládny semafor.

 

Výsledky volieb na mestskej a komunálnej úrovni odhaľujú komplexnejší obraz o víťazoch a porazených vo voľbách.

Vo volebných baštách a volebných „púštiach“ sú trendy ešte zreteľnejšie:

 

AfD sa stáva najsilnejšou silou v celoplošne, CDU je menej úspešná, ako sa pôvodne predpokladalo. SPD a Zelení sa stávajú konkurentmi v boji o prežitie. A FDP stroskotala na celej čiare – nebude už viac zastúpená ani v durínskom a ani v saskom Parlamente!

 

AfD farbí Sasko a Durínsko modrou farbou – ktorá je symbolom strany – farbou strany nádeje!

 

Pohľad o desať rokov späť ukazuje posun moci na východe: V krajinských voľbách v roku 2014 zostala AfD za CDU napriek výrazným ziskom. 

Od roku 2019 sa Sasko zmenilo na modré od východu. AfD je teraz celoplošne najsilnejšou silou a získala 28 priamych mandátov, o jeden viac ako CDU.

 

Podobne v Durínsku: 

Pred piatimi rokmi mala Ľavica náskok vo väčšine komunít. V nedeľných voľbách ale zvíťazila AfD aj vo väčšine obcí v Durínsku. 

Strana zvýšila počet priamych mandátov z 11 na 29, len traja kandidáti sa dostali do krajinského parlamentu cez štátnu listinu, vrátane najvyššieho kandidáta Björna Höckeho.

 

V desiatich obciach v Durínsku teraz žiadny volič nevolil SPD – 0,0 percenta.