Voľby vo Venezuele: Je to boj Nicolasa Madura proti USA – boj o to, komu bude patriť Venezuela

20.07.2024 11:05

Prezident Venezuely Nicolas Maduro sa budúci týždeň uchádza o znovuzvolenie za prezidenta.

Tieto voľby budú osudovým bojom o Venezuelu. Bojom o to, či sa stane vytúženou korisťou v nenásytných pazúroch USA, alebo ostane pokračovateľkou odkazu a dedičstva Huga Chaveza.

 

Nicolas Maduro chce ďalšie funkčné obdobie a medzi ľuďmi sa teší širokej podpore. Napriek tomu je Maduro pod tlakom.

Podľa niektorých prieskumov je jeho proamerický vyzývateľ Edmundo González pred ním. Podporuje ho María Corina Machado, ktorú otvorene veľmi výdatne sponzorujú USA, a preto bola z volieb vylúčená.

 

Ak González skutočne vyhrá, tak Venezuela tak, ako ju vybudoval Hugo Chavez, by sa mohla náhle stratiť a premeniť sa na druhú podobnú krajinu, akou je Mileiho Argentína.

 

Potom by bol rozsiahly štátny majetok Venezuely takpovediac z jedneho dňa na druhý odovzdaný USA.

 

Existujú však aj prieskumy, ktoré predpovedajú jasné víťazstvo Madura. Jeho Zjednotenú socialistickú stranu a spriatelené strany podporuje 53 percent obyvateľov. Prieskum z 8. júla predpovedal Madurovi vo voľbách 56 percent. Ďalší prieskumný inštitút udáva Madura tiež na úrovni 56 percent, zatiaľ čo González má len 20 percent. Väčšina obyvateľstva je navyše proti politike amerických sankcií voči Venezuele.

 

Vo Venezuele je bežné, že sa prieskumy verejnej mienky veľmi líšia. Z prieskumov nemožno vyvodiť žiadne vážne závery. Politológ blízky opozícii však upozornil, že mnohé inštitúty opozíciu v posledných voľbách veľmi precenili.

 

Kvôli americkým sankciám má Venezuela stále problémy so svojou ekonomikou, hoci sa veci neustále zlepšujú.

Napríklad minister turizmu nedávno oznámil, že „príchody medzinárodných návštevníkov do Venezuely sa v (prvom polroku) 2024 zvýšili o 202 % v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2023, a to aj napriek tomu, že len málo leteckých spoločností ponúka priame lety do Venezuely.

 

Aj preto je Maduro, nástupca pre Venezuelu legendárneho Huga Cháveza, v krajine čoraz obľúbenejší. O Juanovi Guaidóovi, samozvanom prezidentovi a sympatizantovi WEF, sme už dlho nič nepočuli. Naproti tomu medzičasom dokonca už  aj niektorí opoziční politici vedú kampaň za Madura.

 

Napríklad Carlos Prosperi, ktorý sám kandidoval v primárkach predvolebnej kampane opozície. Teraz vyhlasuje, že Maduro je jediný, kto môže zaručiť ekonomický rast vo Venezuele, ako aj národný dialóg medzi rôznymi stranami“.

 

Maduro pred nejakým časom obvinil opozíciu zo sprenevery štátnych fondov:

 

„Toto, čo ste urobili, nie je nič iné ako krádeže, ktoré sa týkajú štátnych spoločností Monómeros (agrochemikálie) a Citgo (rafinérie a čerpacie stanice). Majetok týchto spoločností v zahraničí bol nezákonne a kriminálnym spôsobom prevedený na hnutie Guaidó.“

 

Opozičný predstaviteľ Prosperi tiež varoval, že González chce destabilizovať krajinu – vrátane  vytvorenia polovojenských jednotiek.

 

Takže veci vo Venezuele budú celkom vzrušujúce. Maduro však doteraz prežil všetko – vrátane silného zasahovania do vnútorných záležitostí krajiny zo strany impéria USA – a teraz je prezidentom už 11 rokov.

 

Ďalšia dôležitá  skúška ho čaká budúci týždeň.