Víťazstvo FPÖ v rakúskych parlamentných voľbách by mohlo byť zlomom politiky v Rakúsku. Ak nie, tak ju rozhodne aspoň ovplyvní!

30.09.2024 18:32

Podľa predbežných výsledkov volieb bola jednoznačne najsilnejšou stranou FPÖ s 29,2 percentami. ÖVP bola veľkým porazeným vo voľbách, získala len 26,5 percenta, kým SPÖ stagnovala.

 

Príde teraz – s možným kancelárom Kicklom, ktorý chce mier a nie vojnu a ktorý stojí za národom a nie za Bruselom a USA – v Rakúsku k zlomovému bodu v rakúskej politike?  

 

Tyrkysovo-zelená spolková vláda pod vedením kancelára Karla Nehammera bola masívne potrestaná vo včerajších voľbách do Národnej rady v Rakúsku. Kým ÖVP stratila okolo jedenásť percentuálnych bodov, tak Zelení ich stratili šesť, pričom táto strata znamená, že stratili takmer polovicu voličov a dokonca ich predbehol liberálny NEOS.

 

Líder FPÖ Herbert Kickl, ktorý viedol kampaň ako „ľudový kancelár“, sa teraz pravdepodobne bude uchádzať o post kancelára.

Jediným jeho možným koaličným partnerom by však bola ÖVP, ktorá sa ale pravdepodobneme tomu bude vyhýbať.

 

Teoreticky by pri súčasnom stave (vzhľadom na sčítanie hlasovacích lístkov je v jednotlivých výsledkoch stále neistota do 0,3 percenta) mohla vzniknúť aj tyrkysovo-červená koalícia, ktorá by mala 93 poslancov, pričom na väčšinu pri hlasovaní je potrebné 92 poslancov.

 

Ale je ťažké uveriť, že Rakúšania by túto koalíciu vôbec chceli mať.

 

Teraz vyvstáva otázka, či ÖVP, ktorá sedí vo federálnej vláde nepretržite od roku 1987 (okrem vlády Bierleinovej v roku 2019), naozaj chce ísť do opozície, alebo či bude radšej akceptovať byť vo vláde pod  vedením FPÖ, ako jej slabší koaličný partner.

Ak si uvedomíme, že ľudová strana v minulosti bola už partnerom vlád pod vedením SPÖ, tak to by v zásade nemal byť až taký veľký problém.

 

Takáto spolková vláda na čele s FPÖ by však mohla v Rakúsku takmer s určitosťou znamenať veľký obrat.

 

Strana by o.i. ale musela nielen ukázať, že sa poučila z chýb minulosti za Haidera a Stracheho, ale že  – spolu s ľudovou stranou ÖVP –  dokáže realizovať taký vládny program, ktorý alpskú republiku opäť ekonomicky posunie vpred, (pričom  ÖVP aj „prinúti“, aby zmenila svoj postoj voči Rusku). Koniec koncov, nešťastné blokády korony a katastrofálne energetické sankcie voči Rusku si vybrali daň aj v rakúskej ekonomike.

 

Každopádne, spolková vláda na čele s FPÖ pod vedením Herberta Kickla by bola pre Rakúšanov veľkou príležitosťou vyraziť k novým horizontom zmeneného Rakúska, a to by bolo:

 

Menej klimatického šialenstva, rozumná migračná politika (aj na úrovni EÚ), zachovanie neutrality a aj lepšie vzťahy s Moskvou na vytvorenie väčšej európskej bezpečnostnej architektúry. Samozrejme musel by tu spoluporacovať aj koaličný partner ÖVP.