Venezuela: CNE odovzdala volebné dáta – ako chce zákon - Najvyššiemu súdu. USA odrazu oslabujú svoje uznanie Gonzáleza ako prezidenta Venezuely!

13.08.2024 11:54

Opoziční lídri odmietajú konanie o preskúmaní Najvyšším súdom. Čoho sa ale obávajú? USA zdôrazňujú sprostredkovateľské úsilie Mexika, Brazílie a Kolumbie.

 

Predseda venezuelskej Národnej volebnej rady (CNE) Elvis Amoroso minulý týždeň predstavil volebné dokumenty požadované Najvyšším súdom krajiny (TSJ) vrátane podrobných protokolov o hlasovaní a celkových výsledkov.

 

CNE vo svojej najnovšej aktualizácii vyhlásila Madura za víťaza volieb s 51,95 percenta oproti 43,18 percenta pre kandidáta opozície podporovaného USA Edmunda Gonzáleza.

 

Opozičná koaličná Jednotná platforma, ktorá podporuje Gonzáleza a vedie ju politička María Corina Machado, výsledky neuznáva a tvrdí, že sa stala obeťou rozsiahleho podvodu.

 

Podrobné výsledky v členení podľa volebných miestností volebný orgán na svojej webovej stránke nezverejnil. Tá je stále mimo prevádzky. Bola napadnutá hackerským útokom. Podľa všetkého priaznivcami opozície.

 

Opozícia medzitým zriadila paralelnú doménu, ktorá údajne obsahuje viac ako 80 percent hlasovacích lístkov, ktoré v deň volieb vyzbierali jej svedkovia.

 

Po prijatí údajov CNE TSJ oznámila 15-dňovú lehotu na preskúmanie údajov a rozhovory s aktérmi zapojenými do procesu. Všetkým desiatim kandidátom, ako aj právnym zástupcom 37 politických strán na hlasovacom lístku nariadili, aby sa v najbližších dňoch dostavili na súd. Predsedníčka súdu Caryslia Rodríguez upozornila na právne následky, ak sa nedostavia.

 

González a Machado vydali vyhlásenie, v ktorom jednostranne vyhlásili Gonzáleza za „zvoleného prezidenta“ a vyzvali políciu a ozbrojené sily, aby plnili jeho príkazy. Šéfovia ministerstiev obrany a vnútra okamžite označili tieto vyhlásenia za „zúfalé a poburujúce“, ostro ich odmietli a zdôraznili „absolútnu lojalitu“ voči Madurovi.

 

Toto vyhlásenie opozičnej Jednotnej platformy však odrazu už môže byť v rozpore s aktualizovaným stanoviskom vlády USA, ktorá už utlmuje svoju priazeň pre opozíciu.

 

Hovorca amerického Ministerstva zahraničia Matthew Miller na otázku, či administratíva Joe Bidena neuznala Gonzáleza za prezidenta, neodpovedal!!!

 

Namiesto toho poukázal na prebiehajúce sprostredkovateľské úsilie Mexika, Brazílie a Kolumbie, ktoré jeho vláda podporuje. Miller tiež zdôraznil, že Venezuela sa musí „vrátiť k demokratickým normám“, ale bez toho, aby vyzval Gonzáleza, aby sa ujal prezidentského úradu.

 

Prezidenti Luiz Inácio Lula da Silva (Brazília), Gustavo Petro (Kolumbia) a Andrés Manuel López Obrador (Mexiko) rezolútne odmietli zahraničné zasahovanie do spoločnej iniciatívy. Zdôraznili venezuelskú suverenitu, ako aj potrebu všetkých strán hľadať inštitucionálne riešenie konfliktu.

 

V reakcii na vyhlásenie Gonzáleza a Machada generálny prokurátor Tarek William Saab informoval, že proti obom začal vyšetrovanie pre obvinenia vrátane uzurpácie úradu a podnecovania k povstaniu. Vo Venezuele má podľa ústavy právomoc vyhlásiť víťaza volieb iba CNE.

 

Spor vyvolal minulý týždeň protesty v mnohých venezuelských mestách a údajne si vyžiadal viac ako tucet mŕtvych. Minister obrany Vladimir Padrino informoval o smrti dvoch členov Národnej gardy a 106 zranených dôstojníkov. Odvtedy sa však do ulíc krajiny zrejme vrátil pokoj, čím sa znížili obavy z návratu násilných protestov „Guarimba“, ktoré boli bežné po iných volebných kampaniach.

 

V novom audio prejave opozičný politik Machado hovoril o nevyhnutnej „prestávke“ na prípravu na ďalšie kroky. „Je potrebná operačná prestávka, aby sa zabezpečilo, že všetky prvky stratégie sú zosúladené a pripravené na ďalší krok a akciu,“ oznámila Machado.

 

González medzitým na svojom X účte oznámil, že sa pred Najvyšší súd nedostaví. Pochybuje o „spravodlivom a správnom konaní“ a dokonca sa vidí v nebezpečenstve, že ho tam zatknú.

„Ak pôjdem do volebnej snemovne za týchto podmienok, som absolútne bezbranný,“ povedal González.

 

 

Tvrdí, že CNE musí vykonávať svoje „ústavné a zákonné právomoci“. Volebný orgán vraj zatiaľ „výsledky prezidentských volieb nesprístupnil zúčastneným politickým organizáciám a kandidátom, ani neboli vykonané všetky audity nariadené volebným orgánom“. V tomto zmysle prezidentské voľby „zatiaľ nepriniesli výsledok“ výsledky ešte neboli stanovené v súlade s ústavou a zákonom.

 

Tento argument je však v jasnom rozpore so skutočnosťou, že samotná opozícia predsa už od večera v deň volieb vyhlasuje „výsledok“ prezidentských volieb, ktorý predstavuje Gonzáleza ako  absolútne jasného víťaza volieb.  A už len toto jednoznačne smrdí nehoráznym klamstvom.

 

V žiadnych demokratických voľbách vo Venezuele ešte nikdy nijaký prezidentský kandidát nevyhral s 80 percentami a sa k takému výsledku ani žiadny ani len nepriblížil. 

 

Nepodarilo sa to ani len legendárnemu, národom milovanému Hugovi Chávezovi!