Veľký záujem o vstup do novej parlamentnej skupiny EÚ Kickla, Orbána a Babiša – vstúpi do nej aj Ficov Smer?

11.07.2024 11:50

Nové politické zoskupenie má potrebný počet 23 zástupcov na vytvorenie poslaneckého klubu. Na získanie štatútu poslaneckého klubu v Europarlamente sú však potrebné okrem FPÖ, Fideszu a ANO aj ďalšie štyri strany.

Ale už sa ukazuje, že sa to môže stať realitou.

 

Trojčlenná skupina už privítala prvého nového člena vstupom portugalskej strany Chega, ako povedal Orbánov tlačový hovorca pre maďarskú agentúru MTI.

 

Ale aj keď sa aliancia rozrástla na štyri strany, skupina ešte nie je akceptovaná ako oficiálne zoskupenie v parlamente EÚ. Podľa pravidiel EP potrebuje ešte zástupcov z troch ďalších krajín. Ak by sa pridala nemecká AfD, potrebovala by už len dve krajiny.

 

Hoci nová skupina Patriots of Europe bola spočiatku hanobená medzinárodnou tlačou, údajne o nej už rokuje niekoľko veľkých strán vrátane skupiny ID, ktoré by sa k nej mohli pripojiť.

 

Líder talianskej ligy Matteo Salvini vyjadril 1. júla záujem o prípadné členstvo v novej skupine Európskeho parlamentu.

 

„Spojiť sa s tými, ktorí kladú prácu, rodiny a budúcnosť mladých ľudí do centra pozornosti, sa mi zdá byť správnou cestou,“ povedal Salvini v rozhovore pre rádio Rai.

 

O vstupe do skupiny údajne hovoria aj španielska strana Vox, holandská strana Geerta Wildera, poľská strana Právo a spravodlivosť (PiS) a ďalší potenciálni partneri.

 

Ak sa novej skupine Orbán- Kickl-Babiš podarí získať päť členských štátov EÚ, ktoré spolu predstavujú 35,7 percenta obyvateľov bloku, mohla by mať blokujúcu menšinu v Európskej rade v systéme hlasovania kvalifikovanou väčšinou.

 

A to by mohlo značne ovplyniť proamerickú a protiruskú politiku Bruselu.