Veľké víťazstvo napriek prenasledovaniu a difamovaniu: AfD je číslo 1 na východe! AfD získala viac ako polovicu priamych mandátov! Zelení a FDP vypadli!

24.09.2024 13:17

AfD si vybojovala v ťažkom boji proti etablovaným stranám a ich médiám - nimi dlhodobo démonizovaná a prenasledovaná takmer ako bosorky v najtemnejšom stredoveku -  „raz zlato, dvakrát striebro“. A teraz AfD nadšene oslavuje výsledky volieb na východe Nemecka.

 

Symbolické porovnanie s olympijskými medailami v tomto prípade určite nie je vôbec prehnané.. Úradujúci predstavitelia CDU a SPD získali zlato raz.

BSW si okrem zlata, dvakrát striebra ešte aj  trikrát zabezpečila bronz.  

 

Celé mesiace boli v politickom kalendári výrazné dva dátumy – 1. a 22. september. Voľby v Sasku, Durínsku a Brandenbursku boli v centre pozornosti nielen celého Nemecka, ale aj takmer vo všetkých EÚ krajinách a dokonca i v Rusku a USA!

 

Vedelo sa dobre, že tieto voľby veľmi ovplyvnia aj parlamentné voľby, ktoré budú v Nemecku budúci rok.

 

Bol to líder AfD Tino Chrupalla (rodák z Lausitz – Lužické Srbsko, narodil sa v meste Bela Voda), kto nakreslil v nedeľu večer paralelu k olympijským hrám.

 

"Vyhrali sme raz zlato a dvakrát striebro," povedal s odkazom na vystúpenie svojej strany. Spokojná bola aj jeho spolušéfka Alice Weidel.

„Východ je teraz modrý,“ povedala za veľkého potlesku prítomných.

 

Skvelý úspech AfD samozrejme potvrdzujú aj čísla:

 

 

Bolo 148 priamych mandátov za posledné tri týždne. Z nich si AfD zabezpečila  oveľa viac ako polovicu, teda 82.

Z toho 28 v Sasku, 29 v Durínsku a 25 v Brandenbursku.

 

CDU ich má len 38, SPD 19.

Brandenburskému premiérovi Dietmarovi Woidkemu (SPD) ušiel priamy mandát ​​o sedem hlasov.

 

U druhých hlasov je trend pre AfD ešte zreteľnejší.

 

AfD bola najsilnejšou stranou v 89 volebných obvodoch, CDU v 35, SPD v 22 – všetko v Brandenbursku.

 

Zarážajúce je, že bašty AfD sú predovšetkým na východe východných spolkových krajín. Napríklad v durínskom volebnom obvode Altenburger Land I získala strana 41,3 percenta, v saskom obvode Bautzen I 41,9 percenta a v brandenburských obvodoch Oberspreewald-Lausitz a Spree-Neiße II po 41,7 percenta druhých hlasov.

 

V troch novozvolených krajinských parlamentoch vo východnom Nemecku bude 102 politikov AfD. To znamená, že viac ako každý tretí z 296 novozvolených politikov je z AfD.

 

CDU ich má len 76 a SPD ešte oveľa menej, iba 48. Už sa rozbiehajú aj rokovania o vytvorenie koalícií a len pripomeniem, že tu môže zohrať (a velmi pravdepodobne aj zohrá) dôležitú rolu aj BSW Sahry Wagenknecht