Veľké uznanie a pochvala pre Roberta Fica z Rakúska a od Roberta F. Kennedyho Jr. za vyšetrovanie Covidu! Rakúske médiá: Slovensko začína policajné vyšetrovanie Covidu

23.10.2024 11:49

Rakúske médiá píšu:

 

„Ďalší – turbulentný – krok v reakcii Slovenska na Covid. Teraz to preberá polícia. Fico medzitým dostáva podporu z USA.

Vyšetrovacia komisia Covid pod vedením poslanca Petra Kotlára odporúča zastaviť liečbu mRNA na Slovensku.

 

Táto správa už vyvolala veľký medzinárodný ohlas. Aj domáca politika je naďalej dynamická.

 

Robert F. Kennedy Jr., nezávislý kandidát na amerického prezidenta, ktorý medzitým prešiel do Trumpovho tábora, poslal Slovensku list tohto znenia:

 

„Občania Slovenska, Dr. Peter Kotlár a premiér Robert Fico,

 

chcel by som Dr. Petrovi Kotlárovi a premiérovi Robertovi Ficovi zagratulovať k ich rozhodnutiu chrániť slovenskú suverenitu odmietnutím podpísania Medzinárodného zdravotného poriadku (MZP) z roku 2024.

 

Okrem toho chválim ich výzvu na prešetrenie pôvodu COVID-19 a ich záväzok zastaviť očkovanie proti COVID-19.“

 

 

Podpora zo strany USA by sa mohla stať realistickou a ísť vysoko nad rámec. Konkrétne, ak Trump vyhrá voľby a Kennedy získa miesto v novej administratíve vo Washingtone. Takýto scenár sa nezdá nereálny.

 

 

Peter Kotlár je však momentálne pod drobnohľadom  opozície. Poslanec za Progresívne Slovensko si mohol vypýtať informáciu, koľko peňazí Kotlár za svoju prácu dostáva – okolo 1000 eur, „možno aj dvakrát toľko,“ hovorí podľa slovenských médií Oskar Dvořák.

Je to pre neho ďalší dôkaz, že Fico chce namiesto „vládnutia“ spôsobovať „chaos“.

 

Vláda zároveň pokračuje vo svojom postupe pri riešení pandémie. Trhliny v tomto smere ale vznikajú aj v rámci slovenskej koalície. Slovenský minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v pondelok oznámil, že na vyšetrovanie pandémie bude zriadený policajný tím. Minister vnútra pochádza z HLASu, frakcie koalície pridruženej k EÚ, ktorá tiež prísne dodržiavala klasický (teda nariadený) príbeh o Covide.

 

Ale Šutaj Eštok je kritický. Správy slovenských médií uvádzajú (strojový preklad do nemčiny):

Tím bude skúmať prideľovanie finančných prostriedkov testovacím centrám (MOM), predražené nákupy zdravotníckeho materiálu, nákup vakcín v čase, keď mali pocit, že už nie sú potrebné, a na 20 000 obetí Covidu, ktoré minister vnútra považuje za zbytočné, sa tím pozrie bližšie. Tento vyšetrovací tím bude mať všetko, čo potrebuje, dodal.

 

Rezort zriadenie tímu odôvodňuje tým, že prebiehajúce vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní naberá na obrátkach, takže tím vybraných vyšetrovateľov by sa mal zamerať na pandémiu.

Kotlár, ktorý pochádza z nacionalistickej a Covid-kritickej SNS, nebude súčasťou vyšetrovacieho tímu, vysvetlil ďalej. Ale od Kotlára sa očakáva spolupráca.“

 

Toľko z kritických rakúskych médií.