Veľká Británia sa má na čo „tešiť“: Bude mať nového vojnového premiéra!

07.07.2024 12:58

V Británii sa skončila neslávna epocha vlády premiéra Sunaka, ktorého teraz vystrieda širokej verejnosti na európskej pevnine len málo známy Keir Starmer. Prvýkrát od vlády Tonyho Blaira sú labouristi opäť takí silní, že vytvoria vládu.

 

Za neslávnej vlády Blaira boli britskí vojaci poslaní do zločineckej americkej vojny prezidenta Busha, v ktorej bolo zabitých státisíce nevinných civilistov.

Bude sa znova opakovať neblahá história?

 

Po prvýkrát od vlády Tonyho Blaira sa stala Labouristická strana najmocnejšou stranou vo Veľkej Británii, a to s veľkým odstupom. Zatiaľ čo nadácia Tonyho Blaira propaguje a presadzuje „novú normalitu“, tak Briti sa opäť dopracovali k vláde sociálnodemokratického premiéra.

 

Je zvláštne, že hoci Starmer tvrdí, že nepôjde o žiadne výrazné zmeny, tak krátko potom napriek tomu paradoxne hovoril o zmene v krajine.

 

Niektorí politici a žurnalisti počítajú s tým, že táto „zmena“ v krajine bude v skutočnosti britskou cestou k vojne.

 

Pre konzervatívcov v Spojenom kráľovstve je to najhoršia volebná porážka za dlhú dobu.

Rishi Sunak – syn imigrantov - stojí za elitárskym politickým konceptom.  Je plne zodpovedný za rastúce zbedačenie vo Veľkej Británii, ktoré v mnohom súvisí s jeho výrazným proukrajinským smerovaním.

 

Po 14 rokoch vlády boli toryovia za jeho stroskotanú politiku kruto potrestaní - v priebehu nasledovných niekoľkých mesiacov sa to v strane rozhorí a mnohé v nej pritom aj zhorí.

 

K tomu istotne prispeje aj to, že za Sunakovej vlády Nigel Farage urobil veľky skok dopredu so suverénnym, konzervatívnym hnutím proti establišmentu.

 

Prvýkrát sa dostal do Dolnej snemovne a bude ešte viac tlačiť na toryov sprava. Jeho strana „Reform UK“ získala síce iba 4 kreslá (napriek viac ako 15 percentám hlasov!), ale pri 98. kreslách sa dostala na druhé miesto.

Mnohí veria, že stačia ešte jedny voľby, aby sa Reform UK stala silnou frakciou.

 

Ale kto je Keir Starmer, budúci britský premiér?

 

Tu len stručne k nemu. Novinár Jim Ferguson vidí Starmera ako nadchádzajúceho vojnového premiéra, ktorý vraj s najväčšou pravdepodobnosťou povedie Britániu na jeseň do vojny.

 

Napísal v tejto veci okrem iného:

 

„Mladí muži a ženy v Británii budú čeliť odvodom, a ak nebudú súhlasiť s vojnou, tak aj hrozbe uväznenia. Musia teda počítať s tým, že budú bojovať proti Rusku na ukrajinských bojiskách.“

V tomto smere sa teda Starmer sotva líši od Sunaka.

 

Sunak už počas predvolebnej kampane oznámil, že bude znovu zavedená vojenská služba a jej nesplnenie bude prísne sankcionované – napríklad zrušením vlastného účtu.

 

Podľa toho ani Starmer by zrejme nemal nič proti tomu, ak by sa Európa premenila na obrovské krvou presiaknuté bojisko. Chce teda radšej to, ako rokovať s Moskvou o mieri?