Uvidíme živých mamutov? Výskumníci urobili prelom v oživovaní mamutov! Podarilo sa im určiť kompletný genetický kód vyhynutých mamutov!

17.07.2024 17:43

„Prebudíme z dlhého spánku“ mamuty späť k životu? Mohlo by to byť možné. usilovne sa na tom pracuje. Výskumníci urobili v tomto smere rozhodujúci prelom – majú ich genetický kód.

 

Je to rozhodujúci krok k  privedeniu mamutov späť do života. Štúdia ukazuje, že 52 000 rokov staré vlnené telo mamuta bolo tak dobre zachované, že vedci dokázali určiť 3D štruktúru genetického kódu tohto prehistorického zvieraťa.

 

Nový prelom je dôležitým krokom k sekvenovaniu celého genómu mamuta srstnatého (Mammuthus primigenius), čo bolo pre výskumníkov výzvou kvôli degradovanej povahe starovekej DNA. S plne sekvenovaným genómom mohli vedci konečne identifikovať každú jednu mutáciu DNA, ktorá odlišuje moderné slony od ich príbuzných, mamutov. Úplný prehľad týchto genetických rozdielov by zase mohol pomôcť súčasným snahám oživiť mamuta srstnatého.

 

„Skúmaný mamut bol výnimočne dobre zachovaný. Zatiaľ sme boli prečítali len malé fragmenty starovekej DNA. Tieto fragmenty pozostávali z asi 100 písmen DNA, ale nevedeli sme, v akom poradí boli v mamuťom genóme. Je to podobné ako jednotlivé strany knihy, ale bez očíslovania strán,“

povedal spoluautor štúdie Juan Antonio Rodríguez z Kodanskej univerzity pre Live Science.

 

„Výsledky novej štúdie, publikované vo štvrtok minulý týždeň v časopise Cell, umožnia výskumníkom vniesť poriadok na tieto stránky. Toto je najstaršia 3D genomická analýza, ktorá bola kedy vykonaná a prvá, ktorá bola vykonaná na mamutovi,“

vysvetlil Rodríguez

 

Mamut, o ktorého tu ide, je exemplár z neskorého pleistocénu objavený v roku 2018 v republike Sacha na Sibíri. Zviera prezývané „JakInf“ bolo po objavení ešte stále pokryté kožušinou, čo naznačuje, že bolo výnimočne dobre zachované,“

povedal Rodríguez.

 

Spôsob, akým boli chromozómy zložené vo vzorke mamutej kože, zvýraznili gény, ktoré boli aktívne v čase smrti zvieraťa, vrátane génov, ktoré kódujú rast vlasov.

 

Porovnaním tejto génovej aktivity s aktivitou slona boli vedci schopní identifikovať rozdiely, ktoré by mohli pomôcť pokračujúcemu úsiliu oživiť srstnatého mamuta ruského.

 

Aby preskúmali architektúru genómu mamuta, tak Rodríguez a jeho kolegovia extrahovali DNA z kúska kože odobranej za uchom zvieraťa.

 

Použili metódu s názvom High-Throughput Chromosome Conformation Capture Technique (Hi-C), ktorá vedcom umožňuje odhaliť časti DNA, ktoré sú v moderných vzorkách blízko seba, a prispôsobili ju na prácu so starodávnou vzorkou.

 

Pomocou tejto jedinečne upravenej techniky nazývanej PaleoHi-C tím prvýkrát zistil, že srstnaté mamuty mali 28 párov chromozómov – čo je rovnaký počet ako ho majú dnešné slony.

 

Rodriguez zdôraznil, že pre reálne oživenie mamuta sú potrebné samozrejme ešte početné ďalšie výskumy.