Ukrajinský „Plán víťazstva“ stroskotal. Scholz ho odmieta! Biden nepríde a Zelenskeho „pracovný výlet“ v EÚ končí v Berlíne veľkým fiaskom!

14.10.2024 10:39

Zelenského cieľom počas jeho cesty bolo získať väčšiu podporu v boji proti Rusku. Ako teraz uvádzajú nemecké médiá, tak v jeho rozhovoroch v Berlíne sa dosiahol len malý „pokrok“.

 

Scholz odmieta dve hlavné Zelenského požiadavky

 

Ukrajinský prezident preto neuspel s kancelárom Olafom Scholzom s dvoma ústrednými požiadavkami svojho „plánu víťazstva“.

 

Prvou požiadavkou bolo použitie západných zbraní dlhého doletu proti strategickým cieľom v Rusku. Ukrajinská vláda opakovane zdôraznila, že cieľom musí byť oslabenie ruskej armády, aby už nikdy nebola schopná zaútočiť na inú krajinu.

 

 

Druhou požiadavkou je rýchle prijatie Ukrajiny do NATO v kombinácii s bezpečnostnými zárukami voči Rusku. Zelenskyj nedávno vyvolal špekulácie na „X“ o podmienkach prímeria.

Scholz však podľa správy na tieto požiadavky nemá jasnú odpoveď

 

Hoci kancelár nepovedal „nie“ priamo, nedošlo k žiadnemu pozitívnemu záväzku. A kto Scholza pozná, ten vie, že ak jasne neodpovedá, tak vec zamieta.

 

Vojenského experta Ralpha Thieleho to neprekvapuje. „Po tom, čo Západ v posledných rokoch povzbudzoval Zelenského euforickými vyhláseniami a rozprávaním v nádeji na vojenskú podporu a integráciu do NATO a EÚ, teraz nastáva fáza dezilúzie,“ povedal bývalý plukovník Bundeswehru pre médiá.

 

Theile pokračoval, že človek môže a chce niesť bremená tejto vojny len v obmedzenej miere. "Pre Zelenského je to trpké." Ale to tiež pomáha realistickejšie posúdiť zostávajúce vojenské a politické možnosti akcie.

 

Politológ Carlo Masala označil Zelenskeho európsku cestu do za veľký neúspech, pretože nedosiahol žiadny pokrok so svojimi ústrednými požiadavkami.

 

Rovnako trpké pre Zelenského je to, že prezident USA Joe Biden zrušil plánované stretnutie na podporu Ukrajiny v Ramsteine. Oficiálne bol dôvodom zrušenia hurikán Milton na Floride.

Samozrejme, že to bola len výhovorka. Biden sa o hurikán neveľmi staral – snažila sa o to trochu Kamala.

 

Biden sa už nechce verejne vyjadrovať k vojne na Ukrajine pred americkými voľbami 5. novembra.