Ukrajinský minister obrany nečakane odvolal všetkých troch svojich námestníkov! Je za tým Moskva?

01.10.2024 17:06

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov oznámil prekvapujúco odvolanie svojich troch námestníkov Stanislava Gaidera, Alexandra Sergejeva a Jurija Džigira, ako aj štátnej tajomníčky ministerstva Ľudmily Daraganovej.

 

Vo vyhlásení zverejnenom na Facebooku „vysvetlil“, prečo sa rozhodol pre tento krok, ktorý teraz musí schváliť ukrajinský vládny kabinet.

 

Umerov zopakoval, že počas stanného práva musí ministerstvo vystupovať jednotne, pričom uviedol, že „všetky procesy musia byť jasné a kontrolované“.

 

„Akýkoľvek pokus ovplyvniť ich, či už zvonku alebo zvnútra, je neprijateľný. V tejto súvislosti dochádza k personálnym zmenám,” povedal Umerow.

 

Bližšie podrobnosti o pokusoch ovplyvniť tieto procesy zvonku a zvnútra, na ktoré sa odvoláva, neuviedol.

 

Informovaný nemenovaný ukrajinsko-ruský zdroj vychádza z toho, že na ministerstve a v štruktúrach, ktoré sú s nim prepojené sú osoby, ktoré sa chcú s Moskvou dohodnúť a ukončiť krvavý ukrajinský konflikt.

 

 

Umerov tiež oznámil, že plánuje reformovať ukrajinský systém obstarávania obrany. Z vojenského spravodajstva chce na Ministerstvo obrany presunúť aj kontrolu nad štátnym podnikom na vývoz a dovoz vojenského materiálu Spetstechnoexport. Podľa ukrajinského ministra obrany je cieľom priblížiť tieto procesy štandardom NATO.

 

Ukrajinské médiá už skôr informovali, že Umerov prepustil dvoch zástupcov šéfa vojenskej rozviedky Kyryla Budanova bez toho, aby s ním tento krok konzultoval.

 

Aj to poukazuje na to, že v armádnych štruktúrach je viacero osôb, ktoré už nechcú akceptovať nariadenia a rozkazy Zelenskeho, ktoré majú pôvod v USA!