Ukrajinská ofenzíva na ruské územie: Prvý priamy útok na Rusko od roku 1941! Vážne „ohrozenie“? Alebo Moskva svojou „pasivitou“ sleduje nejaký svoj cieľ?

10.08.2024 12:30

Operácia, ktorá sa začala v regióne Kursk, nie je len diverzným manéverom, ale predstavuje preskupenie konfliktu a je prvým priamym útokom na ruské územie od druhej svetovej vojny, informuje Le Figaro.

 

A renomovaný vojnový bloger s pseudonymom Simplicius The Thinker poznamenáva, 

že po prvý raz od druhej svetovej vojny strieľajú nemecké tanky na Rusov v „starom“ Rusku a prelievajú ruskú krv podobne ako za Hitlera tanky jeho nacistov!

 

7. augusta ukrajinské sily dobyli najmenej tri mestá v regióne Kursk, informovali v ten istý deň miestne médiá.

 

Ofenzívu 8. augusta potvrdil aj poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenskeho Mychajlo Podolak.

 

V posledných mesiacoch, najmä na jar, čelili ukrajinské ozbrojené sily ďalším výzvam v dôsledku ruského útoku na Charkovskú oblasť. Útočníci síce veľmi neuspeli a vzhľadom na relatívne malý počet vojakov nemali v úmysle preniknúť hlbšie na Ukrajinu, ale už aj tak preťažená ukrajinská armáda bola naďalej neúspešná.

 

Operácia v regióne Kursk by mohla byť pokusom Kyjeva prinútiť Rusov presunúť svoje jednotky do tohto regiónu, čím by sa odbremenila obrana na iných frontoch a možno by sa dokonca získali späť niektoré Rusmi obsadené oblasti.

 

Existuje tiež možnosť, že operácia má byť len propagačne demonštratívna, aby sa ukázalo, že Ukrajinci po mesiacoch zložitých situácií opäť čiastočne ovládajú dynamiku bojiska.

 

„Myšlienkou za týmto útokom môže byť vyvolanie dojmu (ktorý už  veľmi upadol a dokonca aj v západnom mainstreame), že Ukrajinci sú stále statoční a silní a jednoducho neustúpia,“

povedal anonymný francúzsky vojenský predstaviteľ.

 

Oblasť Kurska bola na taký ukrajinský výpad vhodná veľmi,  lebo je slabo bránená v porovnaní s oblasťami okolo Donecka, kde prebiehajú najťažšie boje.

 

Zabratie časti Kurskej oblasti by mohlo Ukrajine poslúžiť aj ako vyjednávací argument ( predovšetkým ak bude ďalej postupovať), najmä preto, že prípadné víťazstvo Donalda Trumpa v amerických voľbách by mohlo viesť k mierovým rozhovorom, o ktorých sa zmienil aj prezident Zelenskyj.

Odborníci však upozorňujú, že takáto ofenzíva, ako každá iná, by mohla byť pre ukrajinskú armádu veľmi drahá.

 

Ruský generálny štáb napokon nepochybne zmobilizuje dostatočné sily a ruské stíhačky budú veľmi nebezpečné aj pre ukrajinské obrnené vozidlá. Fotografie analyzované novinármi už ukazujú aj veľké straty, ktoré Ukrajinci utrpeli v prvých dňoch ofenzívy.

 

Nedávne udalosti zhrnul anonymný predstaviteľ francúzskej armády, ktorého cituje Le Figaro:

 

„Na prvý pohľad by si človek mohol myslieť, že tento krok Ukrajincov je šialenstvo. Mohlo by to skončiť neúspechom, pokiaľ nebudú mať konkrétny cieľ, ktorý my nevidíme."

 

Bloger Simplicius však ide vo svojej súčasnej analýze oveľa ďalej:

 

„Jednoznačne najväčšie nebezpečenstvo spočíva vo veľmi vysokej pravdepodobnosti, že Ukrajina nasadí ďalšie brigády v sekundárnom alebo dokonca terciárnom smere. Existujú nejaké fámy a náznaky toho, vrátane pozorovaní rozmiestnenia vojsk.

Z viacerých zdrojov idú podobné informácie, a síce, že AFU vytvorilo aj ďalšiu brigádnu skupinu smerom na Belgorod, ktorá sa pripravuje na tento nový smer. Vo vojenských kruhoch sa diskutuje aj o iných možnostiach.

V každom prípade sa zdá, že vojenské vedenie Ukrajiny si vybudovalo a ponechalo rezervy práve pre tieto útoky na „staré“ Rusko.“

 

Moskva včera oznámila, že do regiónu Kursk pošle posily.

 

Podľa Ministerstva obrany v Moskve ruské ozbrojené sily pokračujú v boji proti postupu ukrajinských jednotiek v Kurskej oblasti.

 

Ministerstvo obrany oznámilo, že do Kurska vyšle ďalšie jednotky. V regióne sú rozmiestnené kolóny s viacerými raketometmi Grad, delostrelectvom a tankami, a čoskoro k nim pribudnú ďalšie - uvádza tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na ministerstvo.