Ukrajina začala „energetickú“ vojnu proti Maďarsku a Slovensku – postihne aj ČR a Srbsko! Aj so súhlasom EÚ? Zmieňujú sa o tom kriticky aj rakúske médiá

24.07.2024 11:46

Ukrajinský zámer zablokovať tranzit ruskej ropy pre Maďarsko a Slovensko je zákerný. Ukazuje, ako ďaleko Ukrajina a EÚ zájdu, aby udržali obe „odštiepenecké“ krajiny  - po tom, ako sa spojili a vytvorili protivojnový blok v srdci Európy – takpovediac na svojej reťazi.

 

Rozhodnutie Ukrajiny zastaviť tranzit ruskej ropy z Lukoilu cez svoje územie veľmi tvrdo zasiahne Maďarsko a Slovensko, ktoré sú vyňaté zo sankcií EÚ,  a preto mohli nakupovať ruskú ropu. Požiadali preto Európsku komisiu, aby bola sprostredkovateľom medzi nimi a Kyjevom, keďže kroky Kyjeva porušujú asociačnú dohodu s EÚ z roku 2014.

 

V krátkosti o čo tu ale v podstate ide:

 

Ukrajina trestá Maďarsko a Slovensko za ich protivojnové postoje. Kyjev neznesie, že tieto susedné štáty vytvorili v rámci EÚ protivojnový blok, ktorý je proti pokračovaniu zástupnej vojny NATO.

 

Kyjev zrejme počkal, kým bude jasné, že premiér Fico po prežití pokusu o atentát v polovici mája svoj postoj nezmení. Ak by ho zabili a nahradil ho provojnový kandidát, alebo by si to rozmyslel, Kyjev by sotva zastavil export Lukoilu.

 

Použitie energie ako zbrane Kyjava proti dvom susedom je zákerným prostriedkom na dosiahnutie vyššie uvedeného cieľa.

 

Ukrajina a niektorí členovia EÚ sa roky obávali, že Rusko použije svoj export energie ako zbraň proti nim, ale je veľkou iróniou, že to urobil práve Kyjev, a dokonca to urobil proti svojim dvom susedom, ktorí  mu všemožne humanisticky pomáhajú!

 

To sa nazýva nevďak a zákernosť non plus ultra!

 

Ironické a hanebné je ale aj to, že okrem dvoch postihnutých štátov nikto  v EÚ proti tomuto vyslovene nepriateľskému kroku Kyjeva nepovie ani slovo. To naznačuje, že ticho schvaľujú, že Kyjev potrestal slovensko-maďarských „odpadlíkov“ od jednotnej línie Bruselu v nádeji, že im to dá lekciu. Je však možné, že Brusel napokon po čase zasiahne, a to skôr, ako sa všetko vymkne spod kontroly, lebo Maďarsko má v rukáve ešte silný „tromf“.

 

A táto karta je veľmi silná: Budapešť práve naznačila, že môže túto špinavú „hru“ Kyjeva otočiť v jeho neprospech. A určite má v tomto smere niečo aj Bratislava.

 

Maďarský minister zahraničných vecí Szijjártó pripomenul Kyjevu, že jeho krajina bola minulý mesiac zodpovedná za 42 % dodávok elektriny na Ukrajinu. Uviedol, že tieto dodávky môžu byť hneď zastavené, kým sa spor nevyrieši.

 

Je nepravdepodobné, že by EÚ dovolila, aby sa tento energetický spor vymkol spod kontroly, pretože dôsledky môžu byť katastrofálne:

 

Do EÚ by mohlo prísť ešte viac utečencov, ak by Budapešť na oplátku zastavila vývoz elektriny na Ukrajinu, a Maďarsko a Slovensko by aj mohli obrátiť verejnosť proti Bruselu.

 

Niektoré škody, ktoré už Kyjevom takto boli spôsobené, sú nenapraviteľné.

Orbánov ušľachtilý pokus o zlepšenie vzťahov s Ukrajinou počas jeho návštevy Kyjeva začiatkom júla bol márny, čo dokazuje tento jeho zákerný krok proti susedom. Dôvera stratená v dôsledku toho sa nedá obnoviť.

Dokonca aj tí z európskej verejnosti, ktorí sú už teraz voči Ukrajine a EÚ nepriateľskí, len uvidia, ako Kyjev a Brusel potrestali Maďarsko a Slovensko.

 

Už o tom v tomto zmysle píšu aj rakúske médiá, lebo aj Viedeň znepokojene sleduje spor Kyjeva s Budapešťou a Bratislavou.

 

Uzavriem tým, že aj Česká republika a Srbsko sa však spoliehajú na dodávky cez ropovod Družba. Praha zatiaľ mlčí a nevyjadruje sa k “útoku“ Ukrajiny na Maďarsko a Slovensko.