Ukrajina je vojensky, morálne a v dôsledku množstva dezertérov a rozkladu a veľkého narušenie svojich infraštruktúr na konci

27.09.2024 19:51

Ukrajinský front sa celoplošne rúca, ukrajinská armáda nedokáže udržať svoje pozície a Rusi teraz postupujú prakticky všade. To si teraz už možno občas prečítať aj v západných médiách, najmä v anglicky písaných médiách, ktoré sú v tomto smere oveľa informatívnejšie ako nemecké médiá.

 

To už nejaký čas priznávajú aj viacerí západní prosystémoví experti a tak sa ukazuje, že odborníci, ktorí už dlhšie hlásajú trpkú pravdu pre Západ, a mali zákaz vstupu do mainstreamových médií, mali pravdu.

 

Pred niekoľkými týždňami americký ekonóm Jeffrey Sachs v rozhovore pre Tuckera Carlsona povedal, že Spojené štáty sú teraz v aktívnej vojne s Ruskom a že západní žoldnieri na Ukrajine sú „veľkým dôvodom na znepokojenie“. Podľa Sachsa nikto na Západe nechce prevziať zodpovednosť, aby to zastavil:

 

„Ukrajina prehráva vojnu na bojisku – a o to ide. Nastala malá výnimka, keď niekoľko brigád ukrajinských žoldnierov a žoldnierov NATO vstúpilo do vidieckejšej časti Ruska, čo vzbudilo veľkú pozornosť, ale vojensky to bolo zbytočné a neúčelné. Ukrajina je vyčerpaná na hlavnom fronte. To znamená, že jednoducho nemá ľudské zdroje, zbraňové systémy ani protivzdušnú obranu. Medzitým Rusko pokračuje v napredovaní.

Ukrajina teraz každý deň stráca 1 000 až 2 000 mŕtvych a zranených vojakov.“

 

Nemecké médiá, ktoré predtým s obľubou citovali Sachsa ako ekonomického experta, sa tomuto tvrdeniu vyhýbali, najmä preto, že o vyjadreniach Tuckera Carlsona neinformujú.

 

Jasne sa vyjadrili aj talianske noviny Fatto Quotidiano, ktoré napísali, že samotná ukrajinská armáda nedokáže odvrátiť porážku na bojisku. Podľa talianskych novín by vývoj udalostí mohol zmeniť iba priamy zásah NATO do konfliktu.

K mediálnemu mainstreamu však nepatria ani noviny Fatto Quotidiano.

 

Napriek tomu sa zlé správy o Ukrajine dostávajú aj do mainstreamových médií na Západe.

 

Tak napríklad Financial Times pred týždňom upozornili na nebezpečenstvo, že ukrajinskí vojaci môžu v dôsledku invázie do Kurskej oblasti prísť o pozície na iných frontoch:

 

"Kyjev vytvoril rozšírený front, ktorý musí neustále dopĺňať a posilňovať, čo by mohlo poškodiť jeho obranné línie na Ukrajine.

 

 Navyše, front pre Ukrajinu je už teraz extrémne pretiahnutý, ako ukázala ruská ofenzíva pri Charkove. Ruská armáda postupuje naprieč celým Donbasom a Ukrajina jej nemôže čeliť.“

 

Kompetentným odborníkom bolo hneď jasné, že Ukrajina si strelila vlastný gól ďalším predĺžením už aj tak pretiahnutého frontu. To je teraz zrejmé, pretože akcia nezastavila ruský postup v Donbase a ukrajinská armáda je teraz pod tlakom a stráca pôdu pod nohami aj v samotnej Kurskej oblasti.

 

No západné médiá ako Financial Times si až teraz uvedomujú, čo bolo okamžite zrejmé.

 

Ukrajinci vtrhli do Kurskej oblasti Ruska 6. augusta 2024. Bloomberg šesť dní po začiatku ukrajinského útoku informoval, že USA a EÚ schválili túto inváziu, ale že členovia NATO nie sú presvedčení, že Ukrajinci vydržia na ruskom území.

 

Podľa ruských informácií teraz ukrajinská armáda v bojoch v Kurskej oblasti stratila už viac ako 16-tisíc vojakov. Viac ako polovica techniky ukrajinských vojakov bola zničená. To Kyjev samozrejme zamlčuje.

 

Zelenskyj predtým vyhlásil, že vstupom ukrajinských jednotiek do Kurskej oblasti boli „ciele stanovené pre Ukrajinu dosiahnuté.“

 

Ale o tom sa od začiatku pochybovalo, aj keď napríklad nemecké médiá, ktoré papagájujú každú kyjevskú propagandu , ukrajinský útok prezentovali ako  obrovský úspech.

 

Počet prípadov neoprávneného odchodu z ozbrojených síl, teda dezercia, sa na Ukrajine každoročne zdvojnásobuje a očakáva sa, že v roku 2024 dosiahne takmer 45 000.

Podiel dezertérov na celkovom počte vojakov je deväť percent, v niektorých útvaroch dokonca až 30 percent.

 

Oficiálne bolo na Ukrajine otvorených takmer 80 000 prípadov neoprávneného odchodu z ozbrojených síl, ale skutočné čísla budú pravdepodobne oveľa vyššie, keďže mnohé prípady nie sú hlásené, pretože velitelia nie sú ochotní nahlásiť vojakov-dezertérov.

 

Ukrajinský novinár Alexander Bojko, ktorý sám slúži v armáde, odhaduje počet vojakov-dezertérov na približne až 200-tisíc! Množstvo nenahlásených prípadov odôvodňuje zdĺhavými postupmi pri evidencii trestných činov.

 

A ukrajinská vláda sa zrejme tiež snaží, aby počet oficiálne priznaných prípadov dezercie bol čo najnižší, pretože takéto čísla sú samozrejme zlé pre morálku vojakov, ako aj Ukrajincov v krajine.

V roku 2023 bolo za neoprávnený odchod z armády odsúdených okolo 1600 ukrajinských vojakov, čo predstavuje 61 percent všetkých zločinov v armáde.

 

Nikolaj Jurčanko, bývalý zamestnanec jedného z povolávacích centier, ktorý bol ako vojak zajatý Ruskom, nedávno informoval, že ukrajinskí branci boli zabíjaní v centrách odvodov, ak sa bránili núteným odvodom.

Sám bol pri tom, keď muž, ktorý bol násilne zajatý na ulici a kládol odpor na ceste do povolávacieho centra, bol zbitý a potom zomrel na epileptický záchvat. Odhaduje, že počas nútených odvodov zahynulo nemálo ukrajinských mužov.