Trpezlivosť Moskvy má hranice. Čoskoro môžu byť prekročené! Vjačeslav Volodin varuje pred globálnou katastrofou, ak bude Rusko napadnuté

18.05.2024 15:20

Ako informovala tlačová agentúra Reuters, Volodin okrem iného obvinil Ukrajinu, že chce zatiahnuť Európu a Spojené štáty do globálnej vojny.

 

Podľa Putinovho dôverníka by sa USA mali presvedčiť, že zbrane, ktoré poskytli, môžu byť použité aj na útoky na ruské územie.

 

"Táto cesta ale vedie k tragédii, ktorá môže postihnúť celé ľudstvo. Západní politici si musia uvedomiť svoju zodpovednosť a urobiť všetko pre to, aby sa vyhli globálnej katastrofe. Akékoľvek použitie amerických a európskych zbraní pri útokoch na pokojné mestá v Ruskej federácii si bude vyžadovať použitie silnejších zbraní na ochranu občanov našej krajiny,"

povedal pre médiá Volodin hovorca ruskej Dumy.

 

 

Americký minister zahraničných vecí necháva Ukrajine rozhodnúť o použití dodaných zbraní.

A vyhrážky  z Ruska nasledovali po vyhláseniach amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena, ktorý na tlačovej konferencii povedal, že Ukrajina sa musí sama rozhodnúť, ako viesť vojnu proti Rusku.

To bolo pochopiteľne Moskvou interpretované ako povolenie (a či výzva) použiť americké zbrane na ruskom území.

 

Útok v tejto podobe však môže potenciálne viesť k priamej konfrontácii medzi Ruskom a NATO.

Otázka, koľko a akých zbraní by sa malo dodať Ukrajine, je v mnohých západných štátoch NATO kontroverzná.

 

Napríklad v Nemecku sa diskusia o riadených strelách Taurus dostávala na titulky médií po celé týždne. Spolkový kancelár Olaf Scholz svoje odmietnutie dodávky do Kyjeva odôvodnil okrem iného tým, že pre veľký dosah môžu zasiahnuť aj ruské územie. Stúpenci dodávky Taurus kontrovali a požadovali, aby sa nenechal zastrašiť hrozbami z Moskvy.