Toto je len vďaka silnej AfD: Šéf CSU Söder: Nemci sa vo svojich mestách už viac necítia bezpečne! Budeme presadzovať drastické obmedzenie práva na azyl!

12.10.2024 12:00

To by predseda bavorskej vlády Markus Söder ešte pred nejakým časom nikdy nebol vyhlásil a už vôbec nie za vlády Merkel. Vtedy si to len myslel, ale zbabelo čušal!

 

Teraz jeho strana chce vo svojom hlavnom návrhu rozhodnúť o nasledujúcej výbušnej pasáži:

 

„Príliv azylantov je príliš veľký a už sa nedá zvládnuť. Naliehavo sú potrebné prísne limity na migráciu. Celkovo sa preto musí počet žiadostí o azyl znížiť výrazne pod 100 000 ročne. Potrebná je aj zásadná reforma azylového práva a zhodnotenie príslušných právnych inštitútov. Nemali by existovať žiadne zákazy myslenia (teda prehodnotenia všetkého čo sa týka azylu).“

 

Söder pre médiá povedal, že je potrebný „zásadný obrat“ v azylovej politike: „Mnohí Nemci sa už necítia doma vo svojich vlastných mestách. Je potrebný celý balík protiopatrení.“

 

Z pohľadu Södera medzi ne patria:

 

„Odmietnutia na hraniciach“

„rozsiahle, rozumné deportácie do Sýrie, Afganistanu“

„jasná zmena zákona o udeľovaní občianstva“

zrušenie dvojitého občianstva „pre ľudí, ktorí páchajú trestnú činnosť“

 

Söder však žiada ešte viac. Pre médiá povedal:

„Je potrebný väčší a dlhodobejší projekt vrátane zmeny azylového zákona. Nemôže sa stať, že v Nemecku politici vôbec nevedia rozhodnúť o tom, kto príde do krajiny?"

 

Otázka redaktora:

"To znamená, že chcete zrušiť právo na azyl v jeho súčasnej podobe?"

Söder potvrdil: "Áno, chceme to."

 

Individuálne vymáhateľné právo na azyl, ktoré je zakotvené v základnom zákone a tiež zakotvené vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv, by teda mohlo byť v prípade víťazstva CDU-CSU vo voľbách  výrazne obmedzené.

 

Okrem Södera a jeho CSU za zrušenie individuálneho práva na azyl bojuje aj vplyvný šéf frakcie CDU-CSU v Bundestag, Thorsten Frei (51, CDU).

 

Frei chce: Žiadosti o azyl na európskej pôde by už neboli možné a poberanie sociálnych dávok by bolo „úplne vylúčené“.

 

Za to bol Frei napadnutý všetkými stranami súčasnej Scholzovej koalície. Frei je blízkym dôverníkom lídra CDU Friedricha Merza.