To sú „odborníci“-migranti v Nemecku: 80 % mladých Sýrčanov, Afgancov a Iračanov je bez odbornej kvalifikácie

09.07.2024 15:30

Politici v Nemecku občanom opakovane zdôrazňujú, že  masová migrácia pomáha bojovať proti nedostatku kvalifikovaných pracovníkov a preto sa má nielen tolerovať, ale aj podporovať.

 

Čo ľudia v Nemecku ale už medzičasom dávno vedia, je to, že politici ich hanebne klamú, a to možno dokázať aj číslami: Mladí migranti z obvyklých krajín pôvodu – najmä zo Sýrie, Afganistanu a Iraku – veľkou väčšinou nemajú odbornú kvalifikáciu.

 

Na poberanie sociálnych dávok to samozrejme ani nepotrebujú.

 

Čísla, ktoré Nius uvádza, pochádzajú z odpovede na parlamentnú otázku AfD v Bundestagu:

 

Predpokladaní mladí kvalifikovaní pracovníci vo veku od 20 do 34 rokov z najdôležitejších azylových krajín Sýria, Afganistan, Turecko a Irak väčšinou nemajú ukončené odborné vzdelanie. 81,5 percenta Sýrčanov, ktorí predstavujú najväčšiu skupinu, nemalo v roku 2023 príslušnú kvalifikáciu.

 

Medzi Afgancami to bolo 78,3 percenta a medzi Iračanmi 82,3 percenta. V prípade Turkov to bolo 49 percent – ​​na rozdiel od ostatných krajín pôvodu tu došlo aspoň za posledných pár rokov k zlepšeniu; V roku 2010 bol podiel tureckých migrantov bez odborného vzdelania 63,4 percenta.

 

Keďže krajiny ako Bulharsko, Rumunsko a Chorvátsko sú teraz členmi EÚ, zvýšil sa aj podiel nízkokvalifikovaných migrantov z iných krajín EÚ: Kým v roku 2010 to bolo 38,9 percenta, v roku 2023 to bolo už 51,3 percenta.

 

Pre porovnanie: Podiel mladých nemeckých občanov bez odbornej kvalifikácie bol v roku 2023 29,9 percenta. V roku 2010 to bolo 30,4 percenta.

 

Údaje spolkovej vlády, ktoré vychádzajú z mikrocenzu Federálneho štatistického úradu, opäť jasne ukazujú, čo si myslieť o všadeprítomnom mýte o „kvalifikovanom migrantskom robotníkovi“.

 

Migranti môžu – za predpokladu, že majú motiváciu a základné jazykové znalosti – pracovať predovšetkým v sektore s nízkymi mzdami, čo sa im vzhľadom na vysoké dane v Nemecku (a štedré sociálne dávky) sotva oplatí.

 

A tak namiesto platenia do fondov sociálneho zabezpečenia sa noví občania-migranti radšej stanú čistými príjemcami.

 

Kto je z toho prekvapený?

 

Už zrejme nikto! Nemci - v každom prípade veľká väčšina z nich - už pochopili, že merkelovská „Willkommenskultur“ ich v mnohom doslova zničila a Nemecko takmer k nepoznaniu zmenila, a to k horšiemu.