Tiekli tisíce eur od nemeckej vlády do rúk Talibanu? „Najhlúpejšia akcia Nemecka“: Taliban sa vysmieva deportačnému vreckovému, ktoré dostali vyhostení kriminálni Afgánci

06.09.2024 10:58

Po deportáciách afgánskych zločincov z Nemecka do Afganistanu je takmer isté, že peniaze vyplatené vyhosteným krimálnikom skonfiškoval Taliban.

 

Taliban si preto robí posmech z nemeckej vlády. Medzitým vládne nespokojnosť s takýmito platbami vo federálnych krajinách.

Po diskusiách o základe hotovostných platieb afganským zločincom a o výške sumy je teraz čoraz naliehavejšia ďalšia otázka: Vložil si Taliban peniaze deportovaných do vlastného vrecka?

 

Reinhard Erös, expert na Afganistan, je v krajine dlhodobo rozvojovým pracovníkom a pravidelne hovorí s predstaviteľmi Talibanu. Hovorí:

„Predpokladám, že tých 1 000 eur na osobu boli odobraté hneď po vstupe do krajiny.“

 

Na rozdiel od mediálnej správy Erös predpokladá, že z Nemecka deportovaní zločinci (medzi nimi vrahovia a znásilňovatelia žien) boli prepustení až po vyzbieraní peňazí Talibanom.

 

„Bild-Zeitung“ píše, že deportovaných Afgancov odviezli do väzenia Pul-e-Charkhi neďaleko hlavného mesta Kábul.

Väznica je masívne preplnená a hygienické podmienky sú mizerné. Navyše, nespočetné množstvo väzňov už v zime vo väzení zamrzlo, tvrdí nemecký mainstream.

 

Či už sú zločinci na slobode alebo nie, tak mainstream, ako aj hodnotenie Erösa naznačuje, že skutočný účel peňazí nebol splnený..

 

Podľa nemeckých vládnych kruhov tieto peniaze mali zabrániť ochudobneniu „chudákov“ zločincov po deportácii.

Väčší nezmysel v tomto smere je sotva možný – týmto kruhom nevadí, že vlastné obyvateľstvo čoraz viac chudobnie a že mnoho občanov je takých chudobných, že každý deň obiehaju odpadové koše a hľadajú niečo ešte pre nich užitočné, ako zvyšky potravín.

 

Ministerstvo zahraničných vecí v Kábule zatiaľ ponechalo žiadosť Nemecka  o oznámenie miesta pobytu deportovaných a o ich nemeckých peniazoch bez odpovede.

 

V Afganistane sa ľudia veľmi zabávajú nad „vreckovými peniazmi z Nemecka“ pre zložincov, hovorí Erös, a dodal: "Taliban mi povedal, že táto akcia bola zďaleka najhlúpejšia vec, ktorá bola v posledných rokoch implementovaná v nemeckej politike v Afganistane."

 

Ľudia v Afganistane si robia srandu z toho, že ministerka zahraničia Annalena Baerbock (Zelení) a ministerka vnútra Nancy Faeser (SPD) nie sú vhodné ani len na starostovskú funkciu v najzapadlejšej krajine v Hindúkuši.

 

Obyvateľstvo je vo všeobecnosti zo Západu sklamané, a preto je vo veľkej miere spokojné s Talibanom.

 

Medzitým sa diskusia o vreckových peniazoch pre afgánskych zločincov rozprúdila veľmi kriticky už aj v Nemecku.

 

 

Znie to naozaj absurdne a cynicky:

 

Vláda hádže kopu peňazí tým, ktorých sa chce štát odrazu zbaviť (a to až teraz, keď silnie AfD) a ktorých najprv svojou absolútne nezodpovednou migračnou politikou – ktorá nesmierne uškodila vlastným občanom – nekontrolovane vpustil do Nemecka.

 

„Skutočnosť, že násilníci a iní závažní zločinci dostávajú po návrate do svojej domovskej krajiny 1 000 eur, je neprijateľná!“, hromžil napríklad člen CDU z Bundestagu Christoph Ploß na X.   

 

Dodám, že aj v príslovečnom slovenskom "Kocúrkove" bolo viac múdrosti, ako v hlavách niektorých nemeckých politikov!