Tajná misia v kozme: Čínsky raketoplán sa vrátil po 267 dňoch na Zem. Obavy v USA!

13.09.2024 10:28

Čína zrejme testuje nové technológie vo vesmíre pomocou tajnej kozmickej lode. Sonda nedávno pristála späť na Zemi.

 

Čínska kozmická loď bez posádky sa vrátila na Zem po 267-dňovej misii.

 

Ako informuje nezávislá vesmírna spravodajská stránka „SpaceNews“, tak raketoplán Shenlong pristál v piatok minulý týždeň v púšti Gobi neďaleko kozmodrómu Jiuquan v provincii Sin-ťiang.

 

Štátna tlačová agentúra "Xinhua" potvrdila tento týždeň návrat raketoplánu 5. septembra, ale neposkytla žiadne ďalšie informácie o misii.

 

Tajomná misia čínskej kozmickej lode zostáva záhadou pre USA i Západ – nie však pre Rusko!

 

Pristátie znamená zavŕšenie tretej misie opakovane použiteľného raketoplánu, ktorý odštartoval v decembri 2023 na palube rakety Long March 2F.

 

S dĺžkou letu 267 dní je to podobná dĺžka ako druhá misia, ktorá trvala 276 dní. Prvý let kozmickej lode v roku 2020 bol výrazne kratší, trval len dva dni (publikoval som vtedy o ňom článok).

 

V USA stále panuje neistota ohľadom presných aktivít počas aktuálnej misie, keďže Čína misiu do veľkej miery tají.

 

Snímky ani podrobné popisy kozmickej lode čínske vesmírne úrady nezverejnili. Štátna tlačová agentúra Xinhua uviedla iba to, že misia mala otestovať opakovane použiteľnú technológiu raketoplánu a uskutočniť mierové vedecké experimenty vo kozme.

 

Spoločnosť China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), ktorá vyvinula Shenlong, pracuje na plne znovu použiteľnom vesmírnom dopravnom systéme s dvoma stupňami na obežnú dráhu.

 

Ruskí experti Číne spočiatku veľmi pomohli pri rozvíjaní jej techniky pre lety do kozmu a aj naďalej sú účastní na programe čínskych letov do kozmu.

V akom rozsahu, to však ani jedna strana neuvádza!

 

 

Raketoplán Shenlong počas pobytu na obežnej dráhe vypustil niekoľko neznámych objektov a dostal sa do výšky až 600 kilometrov nad Zemou. Celkom šesť objektov bolo podľa NASA  vypustených krátko po štarte a ďalší v máji tohto roku.

 

Povaha a účel týchto predmetov sú však rovnako tajomné ako samotná misia, a to mimoriadne znervózňuje znepokojuje USA!

 

Čínska kozmická loď vyvoláva na Západe mnohé otázky.

 

V Amerike sa znepokojene šíria špekulácie o možnom nebezpečnom vojenskom využití.

 

Ak je to tak, potom odpovede na také otázky pozná len Moskva a Peking!