Süddeutsche Zeitung (SZ) takto lživo a zavádzajúco sugestívne titulovalo svoj článok: Európania chcú Orbána potrestať

17.07.2024 19:47

Titulok má vyvolať dojem, že skutočne všetci Európania vyzývajú Brusel, aby premiéra Orbána potrestal za jeho mierovú misiu u najvýznamnejších štátnikov sveta.

 

Mnoho miliónov Európanov chce ale čo najskôr mier na Ukrajine a nie vojnu, o ktorej neustále hovorí NATO a Brusel a sú vďační Viktorovi Orbánovi za všetko to, čo neúnavne robí, aby bol dosiahnutý mier.

 

Jediný Európan, kto ho chce trestať je Leyen a jej lokaji.

 

Aj  Fico, Kickl, Le Pen, Wagenknecht, Chrupalla, Salvini a tisícky ďalších podobne zmyšľajúcich politikov sú  Európania a radostne vítajú Orbánovo enormné úsilie za dosiahnutie mieru.

 

Ale ich všetkých „provojnový“ a protiorbánovský SZ zrejme nepokladá za Európanov.

 

 A SZ o.i. vo svojom článku začiatkom týždňa takto (dez)informuje čitateľa a presviedča ho, aby sa zaradil medzi tých, ktorí chcú maďarského štátnika trestať za to, že je za mier:

 

„Mierová misia“ a jej diplomatické následky: Európska komisia z hnevu nad jednostrannými krokmi Maďarska zrušila cestu do Budapešti. A v európskych metropolách (len v niektorých – moja pozn.) sa zvažuje aj ďalší bojkot.

 

Nedohodnuté cesty maďarského premiéra Viktora Orbána (nezmyselná, nelogická a žurnalisticky mizerná formulácia v SZ, pretože jeho cesty boli plánované a veľmi dobre dohodnuté - moja pozn.) do Moskvy, Pekingu a k republikánskemu prezidentskému kandidátovi Donaldovi Trumpovi, počas ktorých diskutoval o údajných mierových plánoch pre Ukrajinu, majú diplomatické dôsledky.

 

Európska komisia na jednej strane ruší plánovanú návštevu Maďarska. Oznámil to v pondelok večer hovorca úradu, ktorý vedie Nemka Ursula von der Leyen.

Kolégium komisárov má tradične jedno zo svojich zasadnutí každých šesť mesiacov v krajine, ktorá predsedá Rade EÚ – od 1. júla do 31. decembra je to Maďarsko.

 

Hnev kvôli Orbánovej údajnej „mierovej misii“, počas ktorej sa pred Trumpom prvýkrát stretol s ruským autokratom Vladimirom Putinom a jeho najdôležitejším spojencom, čínskou hlavou štátu Si Ťin-pchingom, je však v Bruseli taký veľký, že Komisia ruší tzv. vymenovanie. Návšteva, ktorá už bola raz odložená, bola naplánovaná na neskoré leto.

EÚ to považuje za porušenie povinnosti lojality Orbána.

 

Orbán, ktorý kritizuje finančnú a vojenskú pomoc EÚ Ukrajine ako vojnové štvanie a žiada okamžité prímerie, prvýkrát cestoval do Kyjeva v dňoch po prevzatí predsedníctva Rady na radosť svojich kolegov z EÚ.

 

Potom však Orbán bez konzultácie s európskymi partnermi odletel do Moskvy za Putinom, na ktorého je vydaný zatykač Medzinárodného trestného súdu pre vojnové zločiny, a potom do Pekingu za Si Ťin-pchingom a hovoril tam o okamžitom prímerí a mieri na Ukrajine.

 

Na oboch miestach použitím loga maďarského predsedníctva Rady vo svojich PR filmoch aspoň vzbudzoval dojem (to je výmysel a naivná lož Orbán nikde nehovoril, že ho vyslalo EÚ, tým by predsa len úplne stratil svoj skvelý kredit ako významný posol mieru - moja pozn.) že cestuje v mene EÚ. To však nebolo nesprávne len protokolárne, ale aj obsahovo.

 

Podľa hodnotenia právnej služby sekretariátu Rady EÚ v Bruseli (tá je ale totálne pod kontrolou Leyen- moja pozn.) Maďar porušil povinnosť každej členskej krajiny správať sa „lojálne“ k Únii, ako je stanovená v zmluvách EÚ. To platí najmä pre krajinu, ktorá predsedá Rade, tvrdia diplomati.“

 

Viktora Orbána však tento psí brechot v SZ a ani hnevlivé zavíjanie v Bruseli vôbec nevyvádzajú z rovnováhy – práve naopak.

Brechot v SZ i zavíjanie niekoľkých v Bruseli ignoruje, dobre vediac, že drvivá väčšina Európanov a fakticky aj celý globálny Juh jeho mierové úsilie vítajú a pozdravujú!

 

A len to je pre neho dôležité a zároveň aj veľké zadosťučinenie.