Sloboda tlače v Nemecku je ďalej obmedzovaná. Tento raz neobyčajne drasticky! Vláda zakázala časopis Compact – a to úplne v rozpore s ústavou!

16.07.2024 22:42

Nemecká ministerka vnútra Faeser osobne nariadila zákaz časopisu Compact. Dnes od skorého rána prebiehali razie za policajného doprovodu vo viacerých spolkových krajinách v budovách a kanceláriách v Brandenbursku, Sasku, Hesensku a Sasku-Anhaltsku, vrátane obchodných priestorov šéfa Compactu Jürgena Elsässera.

 

V zákazovom príkaze Federálneho ministerstva vnútra je krok odôvodnený tým, že časopis Compact je podľa názoru ministerstva "namierený proti ústavnému poriadku", ako sa píše v stanovisku zverejnenom ministerstvom.

 

Toto má byť demokracia, keď v takomto prípade postačuje len názor ministerstva – samozrejme podorovaný jeho médiami?

 

Podklady na to dal Úrad na ochranu ústavy, ktorý časopis Compact v decembri 2021 zaradil medzi „preukázateľné pravicové extrémy“.

 

Keďže Úrad na ochranu ústavy podlieha federálnemu ministerstvu vnútra, tak ministerstvo si v podstate samo poskytlo zámienku na zákaz časopisu kritického voči vláde. Ak by sa niečo také stalo v Rusku (alebo na Slovensku) a ruské ministerstvo vnútra by zakázalo ruské noviny len na základe správy orgánu, ktorý je pod jeho právomocou, tak nemecké médiá by takýto krok patrične kritizovali. V tomto prípade to však zámerne prehliadajú.

 

Magazín Compact existuje od roku 2010 a už dlho je obľúbeným nepriateľom mainstreamových médií. Už dlho jednomyseľne šíria správu, že časopis Compact je pravicovo extrémistický a šíri „konšpiračné mýty, proruskú propagandu a antisemitské naratívy“.

 

Ak by toto všetko ale skutočne robil časopis Compact, tak by bol už dávno predmetom súdnych pocesov, pretože „antisemitské naratívy“ v Nemecku spadajú do trestnoprávnej kategórie podnecovania k nenávisti. Skutočnosť, že k takýmto procvesom nedošlo, svedčí o tom, že toto obvinenie je súčasťou mediálneho a politického osočovania, ale nezakladá sa na skutočnosti.

 

To isté platí pre obvinenie z „proruskej propagandy“, pretože tá môže byť teraz stíhaná aj v Nemecku, ako ukázal prípad Aliny Lipp.

 

A ak by časopis Compact skutočne vyzýval na zvrhnutie nemeckého systému, ako ho obviňujú médiá, už dávno by ho súdy zakázali kvôli výzvam, ktoré otvorene porušujú ústavu.

 

Nemecké mainstreamové médiá boli opäť vopred informované o pripravovaných policajných opatreniach a ich tímy tam boli s kamerami a fotografmi včas, aby dodali požadované zábery.

 

„Príkladná“ spolupráca medzi spolkovou vládou a údajne nezávislými nemeckými mainstreamovými médiami sa opäť ukazuje v plnej nahote.

 

V utorok ráno o šiestej zvonili policajti na dverách bytu šéfredaktora Compactu Elsässera v blízkosti Berlína.

V Brandenbursku bolo nasadených viac ako 200 policajtov. Prehľadali osem bytov a niekoľko kancelárií.

 

 

Prítomným novinárom Elsässer povedal:

 

"Toto je poburujúci zásah. Toto je jednoznačne fašistické opatrenie pani Faeser a tiež musíte vedieť, že Compact existuje už 14 rokov. Sme legálne noviny a nikdy, nikdy sme neboli za nič odsúdení. „Podnecovanie“, „rasizmus“, „antisemitizmus“, „výzvy k násiliu“ – „médiá“ nás z toho obvinili, ale nikdy nič nedokázali.

Tu ide o najhorší zásah do slobody tlače v Nemecku, minimálne od roku 1962, od čias takzvanej aféry Spiegel.

Zásah je ale o to horší, že Spiegel a redakčný tím Spieglu, v tom čase ešte nebol rozpustený. Spiegel sa mohol naďalej objavovať, ale tu sa pokúša vláda zničiť celý publikačný orgán s pripojenou televíziou od Compactu.

 

O Elsässerovi a jeho časopise Compact si môže každý myslieť, čo chce, ale ak by bolo všetko také jasné, ako tvrdia médiá a federálna vláda, prečo sa zákaz nepresadzoval súdnou cestou, ale priamym príkazom ministerky?

 

Teraz musí ale Elsässer proti zákazu zakročiť na súde a dokázať, že je neoprávnený – v úplnom zvrátení prezumpcie neviny, čo je to, čo definuje ústavný štát.

A v demokratickom ústavnom štáte by to malo byť naopak: Vláda by musela na súde dokázať, že Compact skutočne robí všetko, čo sa mu vytýka.

 

Spolková ministerka vnútra Faeser však v decembri 2022 úplne otvorene oznámila, že chce zrušiť prezumpciu neviny, jeden z najdôležitejších základov ústavného štátu. A aj to zrealizovala.

Aj keď Elsässer vyhrá súdne spory, potrvá to roky.

 

 

Dovtedy bude federálna vláda vykonávať cenzúru otvorene a dekrétom, aj keď v Nemecku vraj podľa základného zákona cenzúra neexistuje.

„Západné hodnoty“ sú niečo naozaj mimoriadne ohromujúce – alebo predsa len nie?

 

Bol azda jedným z hlavných dôvodov likvidácie Compactu jeho veľmi úspešná propagácia AfD, najmä v súvislosti s blížiacimi sa voľbami v spolkových krajinách na východe, ako aj veľmi pozitívny postoj Elsässera k Putinovi a Rusku?