Skutočná pravda o útoku na Kursk: Je to teroristický útok, lebo tam boli len civilisti a žiadne ruské vojenské ciele

14.08.2024 10:05

Ukrajinský teroristický útok na oblasť Kursk zasiahol predovšetkým civilistov, lebo na rusko-ukrajinskej hranici v regióne predtým neprebehli žiadne boje a Rusko tam nemalo takmer žiadnu armádu, za čo je armáda v Rusku teraz tvrdo kritizovaná.

 

Nešlo teda o útok na vojenské ciele, ale o útok len proti obyvateľstvu. Téma samozrejme dominuje aj ruským médiám, pretože na jednej strane sa ľudia pýtajú, ako mohla byť ruská armáda taká nepripravená, a na druhej strane sú ľudia v Rusku zhrození zo záberov zničených dedín a utekajúcich civilistov.

 

Útok na Kursk ale aj jasne ukazuje rozdiel v spravodajstve medzi ruskými a západnými médiami. Na Západe vládne silná cenzúra, a preto nie je možné urobiť si vlastný názor na vyhlásenia a postoje Ruska, lebo západné médiá nikdy objektívne necitujú ani ruské médiá a ani ruských politikov. Vždy poskytujú iba krátke, z kontextu vytrhnuté časti.

 

V Rusku je to inak, pretože ruské médiá často citujú západné médiá a prejavy západných politikov, a preto každý v Rusku pozná postoje a argumenty Západu. Toto je jeden zo zásadných rozdielov v spravodajstve ruských a západných médií.

 

A teraz z ruských médií o útoku na Kursk:

 

„Zelenskyj si vybral pre Kyjev samovražedný podnik

 

Prečo išiel Zelenskyj do ruskej pohraničnej oblasti? Pustil sa do tohto bolestného dobrodružstva pre Moskvu a samovražedného pre Kyjev po tom, čo dostal zelenú od Západu? Prvotnou reakciou Washingtonu však bolo predstieranie úplnej ignorancie.

 

Jean-Pierre, hovorkyňa Bieleho Domu:

 

„Samozrejme, videli ste všetky správy. Budeme kontaktovať ukrajinskú armádu, aby sme sa dozvedeli viac o ich cieľoch. Pokiaľ ide o podrobnosti, obrátime sa na Ukrajincov, aby hovorili o svojich vlastných vojenských operáciách.

 

Matthew Miller, hovorca Ministerstva zahraničných vecí USA, dodal:

„Predpokladám, že máte na mysli cezhraničnú operáciu, ktorú spustili. Nechávam na nich, aby sa vyjadrili k tomu, aký typ operácií vykonávajú a aké sú ich ciele.“

 

Ide o tých istých ľudí, ktorí v 3ak hneď v prvých sekundách vedeli všetko o monštruóznom inscenovaní v Buči či ukrajinskom raketovom útoku na vlakovú stanicu v Kramatorsku a z toho okamžite obvinili Rusko. A teraz je všetko zahalené hmlou vojny.

8. augusta však vyšlo najavo, že Pentagon považuje použitie amerických zbraní v Kurskej oblasti za sebaobranu Ukrajiny.

 

Sabrina Singh, zástupkyňa hovorkyne ministerstva obrany USA, 8. augusta povedala:

„Áno, toto je v súlade s našou politikou a od začiatku sme podporovali Ukrajinu v používaní krížovej paľby proti útokom cez hranice, ak je to potrebné na obranu. Konajú v sebaobrane proti útokom z tohto regiónu. Je to v súlade s politikou USA týkajúcou sa používania našich zbraní, našich systémov a našich schopností.

 

Po Washingtone sa rozbehol aj Brusel. EÚ komisia priamo uviedla, že Ukrajina má právo chrániť svoju suverenitu a územnú celistvosť inváziou na ruské územie.

Hovorca komisie pre zahraničnú politiku Peter Stano v komentári k udalostiam v ruskom regióne Kursk uviedol, že podľa medzinárodného práva má Ukrajina „legitímne právo brániť sa, a to aj útokom proti agresorovi na jeho území“.

Pokračoval: "EÚ naďalej plne podporuje legitímne právo Ukrajiny brániť sa proti ruskej agresii, ako aj jej úsilie o obnovenie jej suverenity a územnej celistvosti."

 

Použitie západných zbraní ukrajinskými ozbrojenými silami, a to aj proti civilnému obyvateľstvu v oblasti Kurska, európskym politikom teda vôbec neprekáža.

 

Predseda výboru Bundestagu pre obranu Faber tvrdí, že keď sa nemecké zbrane odovzdajú Kyjevu, už nie sú nemecké. A preto s tým nemá Berlín nič spoločné.

Podľa správ na základe informácií ruského Ministerstva obrany boli do operácie v Kurskej oblasti zapojené najmenej tri nemecké tanky Marder. Dôkazy pochádzajú z videí ruských kamikadze dronov útočiacich na predmetné vozidlá.

 

Faber nevidí problém v tom, aby Ukrajina prenikla hlboko na ruské územie so zbraňami dodanými Nemeckom:

„Ak tieto zbrane skončia na Ukrajine, stanú sa ukrajinskými. To platí pre všetko, vrátane Leoparda 2. Odkedy Rusko zaútočilo na Ukrajinu, územie oboch štátov je vojnovou zónou.“

 

„Američania poukazujú na to, že „prvýkrát od druhej svetovej vojny armáda inej krajiny napadla Rusko,“ píše Bloomberg. A Washington Post píše: „Americkí, ukrajinskí a ruskí predstavitelia potvrdili prebiehajúci útok, ktorý podľa všetkého zahŕňal obrnené bojové vozidlá, ktoré Kyjevu poskytli Spojené štáty a ich európski partneri.“

 

Toto je udalosť, ktorá nevyvolala okamžité námietky zo strany Bidenovej administratívy, aj keď v minulosti zakázala takéto použitie amerických zbraní.

 

Washington Post uvádza, že Kyjev už požiadal Biely dom o povolenie použiť rakety ATACMS dlhého doletu na streľbu hlboko do ruského vnútrozemia. A Kyjev nevylučuje, že toto povolenie udelí, napokon veď nemal námietky proti použitiu amerických zbraní v oblasti Kurska.

 

Noviny veria, že by to režimu umožnilo udržať si časť regiónu a získať tak páku proti Rusku. Ak povolenie nebude udelené, Kyjev sa bude musieť stiahnuť.

 

Je zrejmé, že aj tento únik informácií je súčasťou pokryteckej hry USA. Americké rakety sú pri invázii použité s tichým súhlasom  USA, o čom Zelenskyj hovorí nepriamo: „Každý vidí, že ukrajinská armáda vie prekvapiť a ako dosiahnuť výsledky.

Telegraph má podozrenie, že súčasná rozsiahla provokácia Kyjeva je prípravnou fázou budúcich rokovaní,“

 

toľko z ruských médií k útoku na Kurskú Oblasť.

 

Nemecký denník Die Welt si je istý, že útok na oblasť Kurska je diverzným manévrom Zelenského, ktorý prichádza na pozadí každodenného postupu ruskej armády v iných oblastiach.

 

Die Welt: „Cieľom ukrajinského útoku na oblasť Kursk je dosiahnuť v budúcich rokovaniach výmenu území. Úniky potvrdili, že Zelenskyj zvažoval okupáciu ruských dedín ako prostriedok tlaku proti Moskve.

 

Welt korešpondent Christopher Wanner povedal: „Ukrajinci zaútočili na oblasť Kursk, aby odvrátili pozornosť od neúspechov na východnom fronte. To znamená, že je potrebné priniesť pozitívne správy pre Západ, aby naďalej podporoval Ukrajinu, a samozrejme aj pre svoje vlastné obyvateľstvo, aby sa morálka konečne nezrútila."

 

Bývalý generál Bundeswehru Roland Kather povedal: „Myslím si, že chceli vytvoriť taktiku diverznej politiky. Ukrajinské ozbrojené sily chceli navyše zasadiť Rusom morálny úder. Zelenskyj sa chce stretnúť s Putinom a chce mu ukázať, že aj Ukrajinci sú ešte schopní útočných akcií.

Obávam sa však, že sa to nakoniec ukáže len ako Pyrrhovo víťazstvo. Samozrejme, že všetky ostatné časti frontu sa zrútia a Rusi budú mať možnosť pokračovať v aktívnej ofenzíve.“

 

New York Times sa pýta, či Kyjev dokáže udržať dobyté mestá so svojimi obmedzenými zdrojmi. CNN sa obáva, že frontová línia, ktorá má už teraz tisíce kilometrov, sa ešte viac rozšíri, čo by nevyhnutne viedlo k tomu, že Západ bude musieť ďalej zvyšovať dodávky zbraní na Ukrajinu.

 

CNN uviedla:

Toto všetko sa deje v neuveriteľne ťažkom čase pre Kyjev. Pod veľkým tlakom sú Ukrajinci v Doneckej oblasti neďaleko mesta Pokrovsk, ktoré je ich hlavným vojenským centrom. Pomaly, ale isto tam utrpia porážku.

Navyše, vzhľadom na dĺžku línie kontaktu sa špekuluje, že im dochádzajú vojaci. Preto dnes analytici na Ukrajine hovoria: „Čo to robíte za hlúposti? Napádate ruské územie a prehrávate na fronte.'“

 

A tak hoci západní experti spochybňujú vojenskú účelnosť ukrajinskej invázie, ani jeden predstaviteľ západných médií či politik neodsudzuje teroristickú povahu invázie. Ostreľovanie obytných štvrtí, ostreľovanie civilných áut, zabíjanie lekárov a tehotnej ženy sú v Európe aj za oceánom ostentatívne ignorované.