Škandál v EÚ: Volebný díl, ktorý urobí von der Leyen – obžalovanú z korupcie - opäť šéfkou EÚ-komisie, je výsmechom demokracie a tzv. hodnôt Západu

29.06.2024 20:38

Malá skupina mužov tento týždeň na tajných rokovaniach rozdelila najdôležitejšie pozície v EÚ: Ursula von der Leyen sa má opäť stať šéfkou Komisie, estónska premiérka Kaja Kallas má byť vymenovaná za predstaviteľku zahraničných vecí a Predsedom Rady sa má stať bývalý portugalský predseda vlády António Costa.

 

Summit EÚ v Bruseli  teraz toto nedemokratické rozdelenie pozícií potvrdil – presne ako si to želalo šesť hláv štátov a vlád, ktorí uzavreli dohodu za zatvorenými dverami – menovite kancelár Olaf Scholz, francúzsky prezident Emmanuel Macron, poľský premiér Donald Tusk, španielsky premiér Pedro Sánchez, holandský „premiér“ Mark Rutte a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

 

Vynára sa otázka, prečo je šesťčlenná skupina taká kľúčová, keď je pri summite zastúpených 27 krajín ich hlavami štátov a vlád?

 

Znovu a znovu sa tu uvádzajú štyri dôvody:

 

Po prvé, týchto šesť zastupuje tri hlavné frakcie v parlamente EÚ, t. j. konzervatívcov, sociálnych demokratov a liberálov.

Po druhé, sú tu „proeurópania“, ktorí chcú zachrániť EÚ pred svojimi oponentmi.

Po tretie, spoločne majú na summite EÚ dostatočnú podporu na dosiahnutie potrebnej kvalifikovanej väčšiny – teda aspoň 15 členských štátov, ktoré tvoria 65 percent obyvateľov EÚ.

A po štvrté, treba sa vraj vyhnúť chaosu ako v roku 2019.

 

Hlavy štátov a vlád si vtedy „zvolili“ („prinútila“ ich tomu Angela Merkel) von der Leyen za šéfku Komisie, aj keď Európsky parlament bol proti. Takzvaný topkandidátsky proces, ktorý sa mesiace pred voľbami opakovane chválil, bol zrazu zrušený.

Ani Manfred Weber, najvyšší kandidát konzervatívnej EPP, ani Frans Timmermans či Margrethe Vestager, kandidáti socialistov a liberálov, nezískali v EÚ „vrcholovú funkciu“.

 

Fakt ale je, že tento proces oklamal voličov a poškodil demokraciu a či lepšie povedané ukázal, že v EÚ vôbec neexistuje a zároveň preukázal, že v nej vládne diktát.

 

O päť rokov neskôr to v oblasti demokracie nevyzerá oveľa lepšie:

 

Scholz aj Macron, ktorí teraz zohrali kľúčovú úlohu pri určovaní nového personálu EÚ, boli v eurovoľbách potrestaní:

Kancelár s najhorším výsledkom SPD všetkých čias, francúzsky prezident zdrvujúcou porážkou proti Rassemblement National.

 

Aj Rutte bol vo voľbách porazený. A tento Holanďan má problém aj s legitimitou - veď pred rokom ohlásil odchod z politiky a teraz má v podstate novú prácu ako dezignovaný generálny tajomník NATO.

 

A práve títo politici, ktorí stratili dôveru občanov v EÚ – teraz urobili Leyen, ktorú občania EÚ odmietajú,  znova „kráľovnou“ EÚ.  

 

Hanba,  fuj, škandál non plus ultra!