Škandál medzi Poľskom a Maďarskom: Varšava odporúča Orbánovi vystúpiť z EÚ a NATO

29.07.2024 10:31

Je známe, že Viktor Orbán má veľký odpor voči novej poľskej proamerickej a protiruskej vláde.

 

Maďarský premiér teraz označil politiku Varšavy za „pokryteckú“ a „nepoctivú“. Išlo predovšetkým o dovoz energie z Ruska.

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Bartoszewski zdôraznil, že Poľsko na rozdiel od Orbána nepodnikalo s Ruskom odvtedy, čo Rusko začalo s rozsiahlou inváziou na Ukrajinu, „pretože vraj išlo o útok aj na Poľsko, na USA, na EÚ a NATO“. Ďalej poznamenal, že Orbánov prejav vyvolal veľmi negatívne komentáre zo strany veľvyslanectva USA v Budapešti:

 

„Naozaj nechápem, prečo chce byť Maďarsko členom organizácií, ktoré sa mu tak nepáčia a ktoré sa k nemu vraj správajú tak zle. Prečo jednoducho neuzatvorí spojenectvo s Putinom a inými podobnými autoritárskymi štátmi? To je v súčasnosti určite protieurópska, protiukrajinská i protipoľská politika Budapešti.“

 

Bartoszewski upozornil, že Maďarsko blokuje aj 467 miliónov eur z Európskeho mierového nástroja (EPF), ktoré EÚ pridelila Poľsku na kompenzáciu vojenskej techniky, ktorú Poľsko poskytlo Ukrajine.

 

Orbán už predtým v prejave na Letnej univerzite Tusványos v rumunskom letovisku Băile Tuşnad tvrdil, že Poliaci presadzujú „najpokryteckejšiu politiku v celej Európe“, pretože budú „bez hanby pokračovať v obchodovaní“ s Ruskom.

 

Vzťahy medzi Varšavou a Budapešťou sa po rozsiahlej ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022 ochladili kvôli ich rozdielnym názorom na inváziu. Orbán však Poľsko nikdy predtým otvorene nekritizoval.

Námestník poľského ministra zahraničných vecí v reakcii na Orbánove tvrdenia uviedol, že s Ruskom obchoduje nie Poľsko, ale Maďarsko.

 

S Ruskom neobchodujeme, na rozdiel od premiéra Orbána, ktorý je na okraji medzinárodnej spoločnosti – tak v Európskej únii, ako aj v NATO,“ dodal Bartoszewski a vyzval Orbána, aby  prehodnotil členstvo Maďarska v spomínaných organizáciách.

Orbán tiež obvinil Poľsko, že sa snaží zmeniť pomer síl v Európe oslabením osi Berlín – Paríž v prospech novej konfigurácie: Londýn, Varšava, Kyjev, pobaltské štáty a škandinávske krajiny.

 

To by podľa neho oslabilo Vyšehradskú štvorku, blok štyroch stredoeurópskych krajín, ktorý zahŕňa aj Slovensko a Česko.

Maďarsko a Slovensko nedávno protestovali proti rozhodnutiu Ukrajiny zakázať tranzit ropy ruskej spoločnosti Lukoil. Zastavenie dodávky tvrdo zasiahne obe krajiny. Maďarsko obviňuje Poľsko a EÚ z nedostatku solidarity. Orbán v tejto súvislosti obvinil Varšavu z nečestnosti.