Situácia vo Venezuele je po voľbách napätá, proamerická opozícia vyzýva k mobilizácii proti demokraticky zvolenému prezidentovi Madurovi

03.08.2024 20:28

Situáciu vo Venezuele po voľbách charakterizujú protivládne mobilizácie a konfrontácie s bezpečnostnými zložkami. Nepokoje nasledovali po prezidentských voľbách z 28. júla, v ktorých si súčasný Nicolás Maduro zabezpečil tretie funkčné obdobie, zatiaľ čo opozícia s podporou USA odmieta akceptovať výsledky.

 

Policajné vozidlá a vládne zariadenia boli podpálené. Doprava medzi Caracasom a hlavným letiskom v krajine, Aeropuerto Internacional de Maiquetía Simón Bolívar, bola prerušená.

V pondelok sa proopozičné ozbrojené bandy  pokúsili postúpiť k prezidentskému palácu Miraflores pozdĺž centrálnej ulice Avenida Urdaneta a v  pouličných bojoch s políciou bol ich postup zablokovaný.

 

Videá na sociálnych sieťach ukazovali promadurových ozbrojených civilistov strieľajúcich ostrú muníciu na opozičné skupiny v snahe ich rozohnať. Ďalšie zábery ukázali demonštrantov so zbraňami a ich útoky na okoloidúcich či bezpečnostné zložky.

 

V El Silencio, tiež neďaleko prezidentského paláca, došlo k stretom medzi skupinou maskovaných ľudí a Národnou gardou. Veľká skupina priaznivcov opozície sa pokúsila pochodovať z východu Caracasu smerom k Miraflores, ale boli zastavené policajnými kordónmi a nakoniec boli rozprášení.

 

Používatelia sociálnych sietí hlásili protesty aj v iných mestách. V Jiménez v štáte Lara podpálili radnicu. Podľa nepotvrdených správ boli traja mŕtvi a viac ako štyridsať zranených.

 

Podľa ministra obrany Vladimíra Padrina bolo zranených 23 vojakov a 25 policajtov a jeden príslušník národnej gardy bol zastrelený.

 

Incidenty v pondelok večer ustúpili, hoci atmosféra ostala stále veľmi napätá

.

Maduro odsúdil násilie v televíznom vysielaní. Z toho obvinil ultrapravicovú stranu Vente Venezuela, ktorú vedie María Corina Machado. Machado viedla predvolebnú kampaň opozície za peniaze z USA.

 

Nicolas Maduro povedal, že kancelária generálneho prokurátora vyšetruje "intelektuálnych autorov a finančníkov" rozúchavajúcich nepokoje a útoky proti štátu. Vymenoval škody na verejnom majetku v celej krajine vrátane zničenia sôch bývalého prezidenta Huga Cháveza.

 

Prezident varoval, že ultrapravica sa pokúsi o prevrat a pokúsi sa zopakovať násilné protesty, ktoré otriasli krajinou v rokoch 2014 a 2017, pričom si vyžiadali desiatky mŕtvych.

 

Maduro a predseda parlamentu Jorge Rodríguez vyzvali v utorok popoludní prívržencov vlády, aby vyšli do ulíc "za mier a proti fašizmu" a "oslavovali víťazstvo a bránili mier v republike".

 

Národná volebná rada Venezuely (CNE) vyhlásila za víťaza Madura s 51,2 percentami hlasov, zatiaľ čo opozičný kandidát Edmundo González získal 44,2 percenta. Prezident CNE Elvis Amoroso uviedol, že výsledky sú nevyvrátiteľné, keďže bolo spočítaných 80 percent volebných miestností.

Povedal tiež, že útok bánd prepojených s opozíciou na volebnú infraštruktúru oddialil konečný výpočet a zverejnenie výsledkov.

 

Opozícia podporovaná USA naďalej odmieta akceptovať výsledky volieb.

 

Machado v nedeľu večer 28.7. vyhlásila Gonzáleza za zvoleného prezidenta Venezuely. V pondelok vystúpila na tlačovej konferencii, na ktorej tvrdila, že González dosiahol až 73 percent volebných výsledkov a tie viedli k „drvivému víťazstvu“ opozičného kandidáta s náskokom takmer 30 percentuálnych bodov pred Madurom. To je ale absolútne očividná a nehorázne bezočivá lož a každý čo len trochu objektívny človek a ktorý pozná venezuelské pomery, tak vie, že v krajine v demokratických voľbách nie je možné zvíťaziť s takým výsledkom!

 

Machado a González uviedli, že svoje výsledky zverejnia v online databáze, ktorú možno triediť podľa miest, obcí a volebného miesta. Stránka však  tento týždeň nefungovala! A nie sú nikde informácie, prečo nebola prístupná!