Senzácia: Záhadná, zatiaľ hypotetická planéta v našej slnečnej sústave by teraz mohla byť objavená

02.03.2023 22:42

Jej objav by bol naozaj obrovskou senzáciou. Astronómovia a astrofyzici, ktorí sú presvedčení o jej existencii – a je ich viacero a medzi nimi aj niekoľko renomovaných – ju označujú ako „Planéta 9”.

Táto neveľká astronomická komunita už roky hľadá deviatu planétu slnečnej sústavy.

 

Teraz astronómovia dostali nový neobyčajný nápad ako nájsť „Planétu 9“.

 

Ako informovala zmienená astronomická komunita, tak ide o planétu, ktorej údajnú existenciu určujú výskumníci na základe správania sa kozmických objektov, ktoré sú v našej slnečnej sústave extrémne vzdialené od Slnka. Podľa ich teórie by ich nezvyčajné trajektórie mohla vysvetliť iba existencia až dosiaľ neznámej, deviatej planéty slnečnej sústavy, ktorá by mala tiež byť veľmi ďaleko vzdialená od Slnka.

 

Výpočty astronomických expertov ukazujú, že neznámy objekt „Planéta9“ musí mať päť až desať hmotností Zeme a je ďaleko v slnečnej sústave. 

„Planéta 9“ je údajne 400 až 800-krát ďalej od Slnka ako Zem.

A práve táto skutočnosť  je veľkým problémom pri hľadaní tohto zatiaľ neznámeho hypotetického nebeského telesa.

 

V tých oblastiach kozmu, kde by sa „planéta9“ mala nachádzať, je veľmi veľká tma, pretože sa do tej vzdialenosti dostáva len mimoriadne málo slnečného svetla.

Planéta9“ z toho dôvodu môže len extrémne minimálne reflektovať slnečné svetlo, a preto je ťažké ju nájsť.

 

Hore zmienený nápad, ktorý pochádza od astronóma Man Ho Chana z The Education University of Hong Kong predpokladá, 

že planéta s veľkosťou a hmotnosťou „Planéty 9“ musela pomocou svojej gravitácie nazbierať niekoľko mesiacov aj na okraji slnečnej sústavy. A tie by  ju mohli prezradiť, pretože by sa museli zahriať na približne 100 stupňov Kelvina (-173,15 stupňov Celzia), a to prostredníctvom špeciálneho gravitačného efektu nazývaného „prílivové zahrievanie“.

 

Mimoriadne citlivý teleskop, akým je rádioteleskop ALMA Európskeho južného observatória Eso, by mohol odhaliť „teplé“ mesiace a tým by bola dokázaná existencia „Planéty9“.

 

Väčšina planét v slnečnej sústave má aspoň jeden mesiac – Zem má v súčasnosti dva mesiace (o našom druhom malom mesiaci som tu písal podrobnejšie pred nejakým časom v jednom článku). Jupiter má už 92 známych mesiacov a mesiace boli dokonca objavené aj okolo nebeských telies, ako sú trpasličie planéty alebo asteroidy.

 

V oblasti slnečnej sústavy, kde je podozrenie na „Planétu 9“, by malo existovať množstvo príležitostí na zachytenie malých nebeských telies ako mesiacov. Tento kozmický región by mal byť osídlený mnohými takzvanými transneptúnskymi objektmi.