Šéfka BSW Sahra Wagenknecht: „Friedrich Merz (CDU) vo funkcii nemeckého kancelára by bol obrovskou hrozbou pre Nemecko."

19.09.2024 17:20

Táto výpoveď Sahry Wagenknecht sa vzťahuje na blížiace sa nemecké parlamentné voľby, ktoré budú 28. septembra 2025. Medzičasom sa už vie, kto bude v týchto voľbách za Úniu (CDU-CSU) kandidátom na kancelára – je to Friedrich Merz.

 

Dlho mal kancelárske ambície za Úniu aj bavorský ministerský predseda Markus Söder, šéf CSU. Ten ale na spoločnom stretnutí s Merzom pred dvoma dňami, po dlhom rozhovore s ním oznámil, že sa vzdáva možnej kandidatúry  v jeho prospech a bude ho podporovať.

 

Sahra Wagenknecht po prvých povolebných rokovaniach s krajinskými CDU vo východnom Nemecku vidí možnosť vládnej účasti BSW v Durínsku a Sasku.

„Ani v Brandenbursku sa BSW po nedeľňajších krajinských voľbách neodvráti od diskusií o možných vládach,“ uviedla pre médiá Wagenknecht v Postupime.

 

Zároveň veľmi ostro kritizovala šefa CDU Friedricha Merza. To od začiatku ukrajinského konfliktu urobila už viackrát. Vidí v ňom nebezpečného protiruského aktéra  a podporovateľa neustálych dodávok zbraní na Ukrajinu, a tým  aj vojny s Ruskom. Zároveň je pre ňu aj veľkým privžencom NATO a umiestnenia rakiet USA v Nemecku. Čo ona veľmi rozhodne odmieta.

 

„V prvom rade môžem z rozhovorov, ktoré som mala s pánmi Kretschmerom a Voigtom, povedať, že si myslím, že u nich existuje skutočný záujem vydať sa spolu s nami novou cestou,“

povedala Wagenknecht s odkazom na saského premiéra Michaela Kretschmera a na vodca durínskej CDU Maria Voigta, pričom podotkla:

"Do akej miery sa to však skutočne prejaví aj v ich ochote zmeniť politiku, to sa v tejto chvíli nedá povedať."

 

Potom zopakovala svoju výzvu zakotviť zahraničnopolitické ciele do preambuly koaličnej zmluvy o vláde štátu, a to ako výzvu na väčšiu diplomaciu pri riešení vojny na Ukrajine a „zníženie rizika vojny v Nemecku“, ako aj odmietnutie umiestniť nové americké rakety stredného doletu v Nemecku.

 

V tejto súvislosti zaútočila na pozíciu lídra CDU Merza:

„Na federálnej úrovni je samozrejme veľmi veľký problém, že pán Merz ako kancelár by svojimi zahraničnopolitickými postojmi skutočne masívne ohrozil Nemecko.“

 

A Merz aj chce na Ukrajinu dodať rakety Taurus – to by bolo podľa nej mimoriadne nebezpečné.

 

„Friedrich Merz, skôr ako sa táto otázka stane konkrétnou, môže byť v skutočnosti ďalším kancelárom, a preto naozaj dúfam,  že v CDU stále prebiehajú debaty o tom, či ísť touto veľmi nebezpečnou cestou."

 

Wagenknecht samozrejme dobre vie o tom, že viacerí predstavitelia CDU vo východnom Nemecku sú proti vojne s Ruskom i proti raketám USA v Nemecku a dávajú to Merzovi najavo. A niektorí z nich sú aj za koaliciu s Wagenknecht, a to proti jeho vôli.