Šéfka AfD: Urobíme všetko pre to, aby vo východnom Nemecku v roku 2024 vládla AfD!

04.01.2023 23:43

Predsedníčka AfD Alice Weidel vyhlásila, že absolútnym politickým cieľom jej strany je dosiahnutie takých výsledkov v krajinských voľbách v roku 2024 vo východnom Nemecku, na základe ktorých bude AfD môcť byť po prvý raz súčasťou nových krajinských vlád v Sasku, Brandenbursku a Durínsku.

Ako ukázal najnovší prieskum preferencií politických strán v zmienených troch spolkových krajinách, tak AfD je v nich najsilnejšou stranou.

V Brandenbursku vedie, ako uvádza agentúra INSA, s 25 percentami AfD pred SPD s 22 percentami.

Aj v Durínsku je AfD najsilnejšou stranou – volilo by ju 25 percent. Nasleduje Ľavica – tú by volilo 23 percent.

V Sasku by mala AfD najviac hlasov – vo voľbách by získala až  28 percent, druhou v Sasku by bola CDU, ktorá by získala 25 percent.

 

Agentúra DPA sa šéfky AfD opýtala, či je realistické pre jej stranu počítať s možnosťou vládnutia vo východnom Nemecku, keďže je známy odmietavý postoj CDU k možnej spoločnej koalícii.

Alice Weidel: 

„Myslím si, že je to absolútne reálne. V Sasku reprezentujú AfD a CDU veľkú väčšinu voličov. Preto CDU nemôže to donekonečna odmietať. To by veľmi pravdepodobne pri najbližšej príležitosti znamenalo pre CDU vo východnom Nemecko veľkú stratu priazne voličov. "

K tomu dodám, že šéf súčasnej krajinskej vlády Saska Michael Kretschmer (CDU) je známy tým, že svojou politikou má v mnohom blízko k tomu, čo chce presadzovať v politike aj AfD. 

Kretschmera preto kritizovali a aj kritizujú viacerí politici CDU zo západného Nemecka. Kretschmer je ale silný charakter a nemá s tým problém.