Šéf CDU a veľmi pravdepodobný kandidát na kancelára, Friedrich Merz fakticky vyzval Nemecko na vstup do vojny proti Rusku

21.10.2024 20:32

Wagenknecht požaduje, aby sa durínska CDU dištancovala od Merza!

 

Sahra Wagenknecht, šéfka BSW bezpodmienečne požaduje ako cenu za to, že jej strana vstúpi s CDU do koalície v Durínsku, aby durínska CDU zmenila svoj kurz a sa postavila proti podpore Ukrajiny.  

 

Ďalšou podmienkou Wagenknecht pre vstup do takej koalície je odmietnutie rozmiestnenia nových  amerických rakiet na území Nemeckamusí byť tiež odmietnuté.

 

Sahra Wagenknecht podmieňuje svoju účasť vo vláde v Durínsku aj tým, že žiada, aby sa tamojšia miestna CDU  jasne dištancovala od šéfa strany Friedricha Merza.

 

"Po otrasnom prejave Friedricha Merza v Bundestagu minulý týždeň, v ktorom skutočne vyzval Nemecko, aby vstúpilo do vojny proti Rusku, môžeme vstúpiť do koalícií s jeho krajinskou stranou len vtedy, ak sa nová durínska vláda jasne dištancuje od takýchto pozícií,"

povedala Wagenknecht pre Spiegel a ďalšie nemecké médiá.

 

„BSW vždy dávala najavo, že chce v preambule zakotviť výzvu na diplomatické úsilie namiesto nekonečných dodávok zbraní v ukrajinskej vojne. Dokument musí obsahovať aj odmietnutie umiestnenia amerických rakiet stredného doletu v Nemecku.

To sú pozície, ktoré podporuje veľká väčšina ľudí na východe Nemecka,

vyhlásila šéfka BSW.

 

Sahra Wagenknecht, táto skvelá politička a vysokointeligentná osobnosť je aj sama z východného Nemecka, je rodáčkou z mesta Jena a nikdy by sa nezapredala Západu, USAa NATO, trak ako to devótne a zištne urobila iná žena z východného Nemecka – Angela Merkel.

 

 

V Durínsku, rovnako ako v Sasku, v súčasnosti prebiehajú diskusie medzi CDU, SPD a BSW o otázke, či je možné zostaviť súpoločnú vládu.

 

Minulý týždeň sa politici z kruhov SPD a CDU vyjadrili, že rozhovory sa vyvíjajú sľubne, pretože sa zameriavajú predovšetkým na otázky, ktoré ovplyvňujú politiku štátu a venujú sa problémom občanov.

 

 

Lídri CDU a SPD vo federálnej vláde dávajú svojim politikom na východe Nemecka voľnú ruku pri zostavovaní vlády. Zdôraznili však, že o smerovaní Nemecka na Západ, o členstve v NATO a o pomoci Ukrajine nemožno rozhodovať v spolkových krajinách.

 

Wagenknecht je však extrémne tvrdohlavá a zásadová, ak ide o obhajovanie postojov, o ktorých je presvedčená, že sú absolútne správne a sú v záujme občanov.