Saský premiér Kretschmer (CDU) veľmi ostro skritizoval ukrajinskú politiku ministerky zahraničia Annaleny Baerbock (Zelení)

20.08.2024 20:27

„Je to absolútne tragický vývoj, koľko ľudí denne zomiera v bojoch na Ukrajine,“

povedal Michael Kretschmer politik CDU, keď pricestoval do Berlína na diskusiu s najvyššími výbormi svojej strany. Kretschmer sa nedávno vyslovil za zníženie zbrojnej pomoci Ukrajine s ohľadom na federálny rozpočet, ktorý je katastrofálne deravý.

 

Hovoril o tom na pozadí aktuálnej diskusie o ďalšom financovaní pomoci Ukrajine v semaforovej vláde zloženej z SPD, Zelených a FDP.

 

Kretschmer v súvislosti s plánovanou miliardovou podporou Ukrajine dodal:

 

„Aké sú to len obrovské sumy? Čo všetko by sa dalo zachrániť, keby Nemecko prevzalo svoju úlohu pred rokom alebo pred rokom a pol presne takým spôsobom, ako to pred mnohými rokmi urobil (vtedajší minister zahraničných vecí FDP) Hans-Dietrich Genscher alebo (bývalý kancelár CDU) Helmut Kohl?

 

Jednoducho sa postavili s celou svojou rozhodnosťou za mier, aby zbrane mlčali a tak sa napokon aj stalo."

 

Kretschmer potom pred saskými výbormi CDU neobyčajne tvrdo a nekompromisne kritizoval politiku ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbock voči Rusku:

 

Ministerka Baerbock vyhlásila, že teraz v žiadnom prípade nie je čas na rokovania s Ruskom, ale že teraz je čas len na dodávky zbraní Kyjevu.

 

Kretschmer k tomu dodal: „Hovorí nám to už dva a pol roka a ľudia tam zomierajú každý deň. Táto jej cesta nikam nevedie. Môžeme to všetci vidieť."

 

Je skvelé, že predseda saskej vlády urobil zničujúcu kritiku vojnovej štváčky ministerky Baerbock, ale teraz by to isté mal urobiť aj v prípade svojho straníckeho nadriadeného,  predsedu CDU Friedricha Merza, veľkého prívrženca Demokratov USA a NATO, lebo ten je zástancom tej istej politiky voči Rusku ako aj Baerbock.

 

Vzhľadom na napätú rozpočtovú situáciu nie je jasné, koľko peňazí Nemecko konkrétne poskytne na vojenskú podporu Ukrajine v nasledujúcom roku.

 

Nemecko v tomto roku poskytuje takmer 7,5 miliardy eur na vojenskú podporu pre Ukrajinu a na rok 2025 vláda vyčleňuje 4 miliardy eur. Problém je, že podľa medializovaných informácií sú peniaze už z veľkej časti rozpočítané a v tomto rozpočte ale stále chýba viac ako 12 miliárd eur.