Sahra Wagenknecht zmenila kurz vo svojej migračnej politike a veľmi ju zradikalizovala

12.09.2024 22:55

Jej strana BSW, ktorú založila, existuje len necelých osem mesiacov, ale Wagenknecht už má enormný vplyv na nemeckú politickú scénu. Niečo také sa v Nemecku  nepodarilo ešte žiadnemu politikovi.

 

Wagenknecht teraz otvorene žiada extrémne obmedzenie práva na azyl v Nemecku. Jej odporcovia v SPD a u Zelených dokonca tvrdia, že chce zrušiť právo na azyl celkom.

 

Teraz požaduje, aby ľudia, ktorí prichádzajú do Nemecka cez takzvané bezpečné tretie krajiny, boli dôsledne odmietaní.

 

Podľa jej odporcov táto požiadavka v skutočnosti znamená zrušenie Ženevského dohovoru o utečencoch – jednej z najdôležitejších povojnových dohôd, ktorá bola vytvorená ako reakcia na zverstvá druhej svetovej vojny s cieľom poskytnúť útočisko tým, ktorí hľadajú ochranu na celom svete.

 

„Bezpečné tretie krajiny“ je politický konštrukt, ktorý môže definovať federálna vláda a Bundestag podľa vlastného uváženia. To znamená, že krajina mimo EÚ môže byť vyhlásená za bezpečnú, aj keď je pod autoritárskou vládou alebo je obvinená z porušovania ľudských práv. Pokiaľ tretia krajina súhlasí s vykonávaním azylových konaní a prijímaním dohôd o návrate, môže byť klasifikovaná ako bezpečná.

 

Takýto výklad poskytuje základ pre masové deportácie bez toho, aby sa zohľadnili skutočné životné podmienky dotknutých osôb.

BSW v Bundestagu nedávno schválila klasifikáciu Gruzínska ako bezpečnej tretej krajiny. 

CDU a AfD tak urobili samozrejme tiež.

 

Wagenknecht radikálnou zmenou kurzu migračnej politiky strany BSW ukazuje pozoruhodné paralely s dlhodobými požiadavkami AfD.

 

Tá už roky propaguje takzvanú „remigráciu“, teda návrat migrantov a utečencov do krajín pôvodu alebo do údajne bezpečných tretích krajín. AfD je toho názoru, že Nemecko musí predovšetkým zastaviť „imigráciu do svojich sociálnych systémov“.

 

A to isté chce aj Wagenknecht, ktorá už dlho kritizuje vládu za to, že robí všetko len pre migrantov, a to na úkor vlastných občanov.

 

Predsedníčka BSW Sahra Wagenknecht chce podľa vlastných slov znížiť počet žiadateľov o azyl „veľmi radikálnym opatrením“ na absolútne minimum:

 

„Požadujem pravidlo „že len tí, ktorí nevstúpia do Nemecka z bezpečnej tretej krajiny, majú nárok na azylové konanie v Nemecku a majú tiež nárok na dávky, pričom ale dôkazné bremeno je na žiadateľovi. To by znížilo šancu na súdny proces len pre „mizivú menšinu.“

 

Wagenknecht to povedala v pondelok žurnalistom v Berlíne. Tým sa BSW veľmi priblížila k tomu čo chce v azylovej politike Nemecka aj Friedrich Merz a jeho CDU.