Rusko začne stavať vlastnú vesmírnu stanicu v roku 2027. Nechce spolupracovať s USA!

09.07.2024 09:12

Ruská kozmická agentúra Roskosmos minulý týždeň oznámila, že prvý modul kozmického systému vypustia do vesmíru ešte tento rok.

 

Jadro stanice by malo byť dokončené do roku 2030. Pozostáva zo štyroch jednotiek:

Modul pre výskum a zásobovanie energiou, modul vstupu a výstupu, základný modul a univerzálny spojovací modul.

 

Rozšírenie takzvanej ruskej orbitálnej stanice (Ros) je plánované od roku 2031 do roku 2033 spojením ďalších dvoch stavebných celkov.

 

Šéf Roskosmosu Jurij Borisov zdôvodnil harmonogram, ktorý už schválil, zlým stavom Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS):

 

"Všetci veľmi dobre viete – vysvetloval na tlačovej konferencii ruským žurnalistom - v akom biednom  stave je ISS.

 

„A najdôležitejšia vec je, že nesmieme dovoliť žiadne prestávky v našom vesmírnom cestovaní s posádkou," povedal pri podpise plánu.

 

Pôvodne mala byť stanica ISS, ktorá má dnes už viac ako 25 rokov, už dávnejšie potopená v oceáne. Prevádzková doba sa však niekoľkokrát predĺžila.

 

ISS má podľa súčasných vyhlásení zostať na obežnej dráhe Zeme minimálne do roku 2028. V minulosti prejavili záujem pokračovať v prevádzke aj americká vesmírna agentúra NASA a európska Esa.

 

Po začatí svojej vojenskej operácie na Ukrajine pre napätie so Západom však Rusko oznámilo odstúpenie od spoločného projektu po roku 2024.

 

Podľa Borisova sa jeho vlastný vesmírny program neobmedzuje len na výstavbu Ros, ale počíta aj s vytvorením súvisiacej infraštruktúry s kozmodrómom Vostočnyj, novými nosnými raketami a vesmírnymi kapsulami.

 

Zmluvy o konštrukcii a testovaní rakiet sú už podpísané, uviedol Roskosmos. Celkovo chce Rusko do výstavby svojej stanice investovať šesť miliárd eur. Využívať sa bude aj umelá inteligencia, oznámil hlavný konštruktér Ros, Vladimir Koševnikov.