Rusko prvýkrát vystreľuje rakety na Ukrajinu z Azovského mora: Aj Kyjev bol nimi viackrát zasiahnutý

25.06.2024 21:32

Prvýkrát od začiatku vojny Rusko odpálilo rakety dlhého doletu z Azovského mora.

"Je to určite zlomový bod vojny," povedal hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk.

 

„V Azovskom mori sa objavilo nové javisko konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom. Ruské námorníctvo odtiaľ po prvý raz odpálilo rakety Kalibr minulý piatok večer,“

uvádza americký spravodajský portál The Warzone.

 

Rusi považujú Azovské more za bezpečnejšie miesto v porovnaní s Čiernym morom. Azovské more je spojené s Čiernym morom a leží medzi Krymským polostrovom a pevninou.

 

Piatkový útok ruskej armády bol súčasťou väčšieho útoku na viaceré mestá a energetické zariadenia Ukrajiny. Zasiahnuté boli Ivano-Frankivsk, Luck a Ľvov na západe, ako aj Kyjev a Vinnica v strede krajiny a Záporožie na juhu.

 

Okrem štyroch rakiet Kalibr Rusko vypálilo šesť bezpilotných lietadiel Shahed-136 a ďalších dvanásť rakiet zo vzduchu, zeme a mora. Za týmto účelom Rusko vo štvrtok presunulo do Azovského mora deväť lodí. Útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru v súčasnosti pribúdajú.

 

Podľa The Warzone bude pre Ukrajinu ťažšie zasiahnuť ruské lode na Azovskom mori. Námorné drony, ktoré sa doteraz používali v Čiernom mori, by mohli mať problém dostať sa do Azovského mora.

 

Drony by museli prejsť popod Krymský Kerčský most, ktorý je proti útokom silne bránený. Vo vodách je tiež veľká nárazníková zóna, ktorá je pod ruskou kontrolou – vrátane silnej protivzdušnej obrany v regióne. Oblasť, v ktorej sa môžu ruské lode nachádzať, je približne 241 km od frontu, píše The Warzone.