Senzačný projekt: Rusko plánuje výstavbu jadrovej elektrárne na Mesiaci. USA tomu neveria a hovoria, že ide o základňu jadrových zbraní v kozme

03.07.2024 21:21

"Dnes vážne uvažujeme o projekte vybudovania efektívneho energetického zariadenia na mesačnom povrchu. Začneme s jeho stavbou niekedy v rokoch 2033 až 2035. Pôjde o atómovú elektráreň,“

oznámil to šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov v Moskve na podujatí pred mladými ruskými intelektuálmi.

 

Potom im  prezradil aj to, že  projekt  bude realizovaný aj spolu s čínskymi kolegami.

 

Borisov ďalej doplnil:

„Stavba na Mesiaci sa nebude robiť ručne, ale automaticky, technické riešenia na to už prakticky existujú.“

 

Borisov zároveň zdôraznil, že nejde o rozmiestnenie jadrových zbraní vo vesmíre:

„Rusko proti tomu bolo vždy a zostáva odhodlané aj naďalej zastávať tento postoj.

Nedávno sa však v USA objavili špekulácie a tvrdenia, že Rusko chce zaútočiť na americké satelity novým typom jadrových zbraní.

To je ale len protiruská americká propaganda, ktorú prezident Vladimir Putin rázne odmietol a označil ju ako nezmyselné špekulácie.“

 

Rusko a Čína podpísali v roku 2021 vyhlásenie o úmysle rozšíriť svoju spoluprácu aj vo vesmíre – bol to významný signál vyslaný do USA aj na pozadí rastúceho napätia medzi Moskvou a Západom.

 

Zároveň Rusko oznámilo stiahnutie sa z vesmírnej stanice ISS. Spolupráca, ktorá sa mala pôvodne skončiť po roku 2024, má teraz pokračovať do roku 2028.

 

Čína má svoj vlastný program prieskumu Mesiaca. Sonda Chang'e 6 je bezpilotná lunárna sonda Národného vesmírneho úradu Číny, ktorá bola vypustená 3. mája 2024 nosnou raketou Long March 5 z kozmodrómu Wenchang v Hainane a má priniesť späť na Zem niekoľko kg vzoriek mesačnej pôdy.