Rakovina žalúdka je zákerná, lebo na rozdiel od iných chorôb sa prejaví až v pokročilom štádiu, keď je už ťažko liečiteľná

18.05.2024 12:17

Žite vždy zdravo - potom máte šancu na dlhý život v zdraví! Väčší luxus v živote neexistuje - tento luxus ale nemožno nikde kúpiť!

 

V Nemecku každoročne ochorie na rakovinu žalúdka asi 15 000 ľudí a do 9 000 na následky tohto ochorenia zomrie. Symptómy sa zvyčajne objavujú až v pokročilých štádiách. 

O to dôležitejšie je udržiavať si taký životný štýl, aby bolo riziko ochorenia na rakovinu žalúdka čo najnižšie.

 

Choroba je zradná, pretože je často diagnostikovaná  veľmi neskoro, a preto je spojená so zlou prognózou.

 

Aké sú príznaky rakoviny žalúdka?

 

V počiatočných štádiách rakovina žalúdka spôsobuje len málo nevýrazných príznakov, väčšinou žiadne. Až keď rakovina pokročí, môžu sa objaviť príznaky a symptómy, ako:

 

Ťažkosti s prehĺtaním

Plynatosť a nadúvanie

Pocit sýtosti aj po malých jedlách

Bolesť brucha

Strata chuti do jedla

Nevoľnosť

Vracanie

Poruchy trávenia

Krv v stolici

Pálenie záhy

časté grganie

neustála únava

 

Ak sa rakovina už rozšírila (metastázy) a zasiahla aj iné tkanivá a orgány, môžu sa vyskytnúť symptómy, ako sú hrče na vrchu žalúdka, nevysvetliteľná strata hmotnosti, anémia a možno aj žltačka, ak rakovina bráni prietoku žlče lokálnym rastom alebo sa už v pečeni rozšírila.

 

Ako vzniká rakovina žalúdka

 

Rakovina žalúdka sa začne vytvárať, keď bunky v hornej časti tráviaceho traktu degenerujú, nekontrolovateľne rastú a potom sa vyvinú do zjavného nádoru. Sú za to zodpovedné zmeny v bunkovej DNA. Takéto zmeny DNA môžu okrem iného viesť k vypnutiu riadiaceho mechanizmu zdravých buniek, čo by vlastne po určitom čase spôsobilo ich odumretie (tzv. apoptóza).

 

Bunky s pozmenenou DNA môžu žiť dlhšie a nekontrolovateľne sa množiť, až nakoniec vytvoria nádorový uzlík. Ten potom môže ďalej vrastať do zdravého tkaniva alebo po napojení na krvné či lymfatické cievy vytvárať dcérske bunky v iných orgánoch (tzv. metastázy).

 

Čo možno preventívne robiť proti ochoreniu na túto rakovinu

 

Keďže nie je jasné, čo presne spôsobuje rakovinu žalúdka, tak neexistuje žiadne orientačné pravidlo, ktoré by sa dalo použiť na úplné zabránenie vzniku rakoviny žalúdka.

 

Riziko ochorenia však môžete minimalizovať (a zároveň tak aj robiť dobré veci pre vaše zdravie kompletne), keď budete akceptovať nasledovné:

 

Užívajte málo alkoholu – najlepšie len celkom minimálne a zriedkavo

Nefajčite ani jedinú cigaretu

Udržiavajte si zdravú, „normálnu“ hmotnosť

Pravidelne cvičte a športujte

Užívajte vyváženú, zdravú stravu s množstvom ovocia a zeleniny a malým alebo žiadnym množstvom mäsa,  a vystríhajte sa pred silne vyprážanými, údenými a presolenými jedlami

 

A ak sa u vás objavia nejaké podozrivé príznaky, ktoré by mohli naznačovať rakovinu žalúdka, tak okamžite konzultujte lekára.

Avšak každý, kto má v rodinnej anamnéze rakovinu žalúdka, by mal venovať osobitnú pozornosť zdraviu svojho žalúdka a pravidelne si dávať robiť testy na včasné zistenie.