R.F. Kennedy Jr. a D. Trump Jr.: Rokovania s Moskvou o ukončení vojny na Ukrajine a o zabránení jadrovej vojny

22.09.2024 11:15

Robert F. Kennedy mladší (Demokrati) je už naplno integrovaný do tímu Donalda Trumpa a nie je vylúčené, že RFK by mohol získať miesto v Trumpovom kabinete.

V ďalšom z rozsiahleho príspevku R.F. Kennedyho Jr. a D. Trumpa Jr. publikovaného tento týždeň v americkom mainstreame:

 

 

Denník New York Times vo štvrtok informoval, že Bidenova administratíva zvažuje, že by Ukrajine umožnila použiť presné zbrane dlhého doletu poskytnuté NATOm proti cieľom hlboko v Rusku.

 

Takéto rozhodnutie by vystavilo svet väčšiemu riziku jadrového požiaru ako kedykoľvek predtým od kubánskej raketovej krízy.

 

V čase, keď by sa americkí lídri mali sústrediť na nájdenie diplomatického východiska z vojny, ktorá sa nikdy nemala stať, vláda Biden-Harris namiesto toho presadzuje politiku, ktorú bude Rusko interpretovať ako vojnový akt. Podľa Vladimíra Putina útoky na veľké vzdialenosti v Rusku „by znamenali, že krajiny NATO – Spojené štáty americké a európske krajiny – sú vo vojne s Ruskom.

Niektorí americkí analytici sa domnievajú, že Putin len blafuje a sú za to, aby ho nechali blafovať.

 

Ako uvádzajú Times, „Zmiernenie obmedzení západných zbraní nepovedie Moskvu k eskalácii,“ napísalo tento týždeň 17 bývalých veľvyslancov a generálov v liste vláde Bidena.

Píšu: „Vieme to, pretože Ukrajina už týmito zbraňami útočí na oblasti, ktoré Rusko považuje za svoje – vrátane Krymu a Kurska – a odpoveď Moskvy zostáva nezmenená, nereaguje.“

 

Títo analytici si ale mýlia zdržanlivosť so slabosťou. Každá eskalácia – od HIMARS cez kazetovú muníciu, po tanky Abrams až po F-16 a ATACMS – približuje svet na pokraj Armagedonu. Ich logika je ale taká, že ak medveďa dráždite päťkrát a on nereaguje, tak je úplne bezpečné ho dráždiť i šiesty raz, a to ešte silnejšie ako predtým. A on nebude reagovať ani potom.

Takáto stratégia by mohla byť rozumná, ak by medveď nemal zuby. Zdá sa však, že jastrabi v Bidenovej administratíve zabudli, že Rusko je jadrová veľmoc. Zabudli na múdrosť Johna F. Kennedyho, ktorý v roku 1963 povedal: „Jadrové mocnosti sa musia vyhnúť takým konfrontáciám, ktoré by protivníka postavili pred ponižujúci ústup alebo jadrovú vojnu.“

 

Túto radu by sme mali brať vážne.

Putin opakovane signalizoval, že Rusko by za extrémnych okolností použilo jadrové zbrane. V septembri 2022

Putin povedal: "Ak je ohrozená územná celistvosť našej krajiny, nepochybne použijeme všetky dostupné prostriedky na ochranu Ruska a našich ľudí.“ – a toto už ale vôbec nie je blaf.

 

V marci 2023 sa Putin dohodol s Bieloruskom na umiestnení taktických jadrových zbraní v tejto krajine. Začiatkom tohto mesiaca námestník ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov oznámil, že Rusko zmení svoju jadrovú doktrínu v reakcii na zapojenie Západu do ukrajinskej vojny.

 

A predstavte si teraz, že by Rusko poskytlo inej krajine rakety, výcvik a cielené spravodajstvo, aby preniklo hlboko na americké územie. USA by to nikdy netolerovali. Nemali by sme preto očakávať, že to bude tolerovať Rusko.

Jadrová „hra“ už zašla veľmi ďaleko. Medzi odpálením amerických rakiet hlboko na ruské územie a jadrovou „odpoveďou už nie je žiadny ďalší krok. Bližšie k priepasti sa už nedostaneme. Najbližšie už padneme do nej.

 

A prečo toto všetko? "Oslabiť Rusko"? Kontrolovať ukrajinské nerastné zdroje?

Nie je predsa ohrozený žiadny životne dôležitý americký záujem. Riskovať jadrový konflikt v záujme neokonzervatívnej fantázie globálnej „celospektrálnej dominancie“ je šialenstvo.

Vojnová horúčka v zahraničnopolitickom establishmente USA je taká intenzívna, že je ťažké povedať, či veria svojej vlastnej rétorike.

 

V diskusii z minulého utorka viceprezidentka Kamala Harris „vykúzlila“ obrázky ruských síl valiacich sa Európou. Určite musí vedieť, aké je to absurdné.

 

Na jednej strane Rusko len ťažko dokáže vyrvať niekoľko provincií Ukrajine, ktorá v žiadnom prípade nepatrí medzi európske veľmoci.

Ale na strane druhej Rusko dávalo od začiatku veľmi jasne najavo svoje vojnové ciele – predovšetkým neutralitu Ukrajiny a zastavenie expanzie NATO na východ.

 

Stovky tisíc stratených životov a stovky miliárd dolárov neskôr vydať na obnovu zničeného – zle pre Európu, aj Ameriku a katastrofa pre  Ukrajinu.

Je najvyšší čas tento konflikt deeskalovať. Je to dôležitejšie ako akákoľvek politická otázka, o ktorej sa náš národ háda. Jadrová vojna by znamenala koniec civilizácie, ako ju poznáme, možno aj koniec ľudského druhu.

 

Bývalý prezident Donald Trump sľúbil, že túto vojnu ukončí, ale kým sa ujme úradu, už môže byť neskoro.

 

Teraz musíme žiadať, aby Harris a prezident Biden zvrátili svoju šialenú vojnovú agendu a začali priame rokovania s Moskvou!