Primátor Kyjeva pre talianske médiá: Ukrajina je v ťažkej situácii: Vojna ďalej alebo kompromis s Moskvou ako cena za mier?

21.07.2024 22:35

Vitalij Kličko vidí prezidenta Zelenského v ťažkej situácii. Tvrdí, že ak sa Zelenskyj rozhodne pre mierové rokovanie s Moskvou a za mier za cenu kompromisu, tak predtým bude musieť vyhlásiť referendum.

 

Primátor Kličko: „Pretože neverím, že môže len sám rozhodnúť o takých bolestivých a dôležitých dohodách bez toho, aby mal k tomu legitímnosť od národa."

 

„Debaty o možných scenároch mierovej dohody s Ruskom podľa Klička predstavujú pre prezidenta veľké ťažkosti. Nasledujúce mesiace budú pre Zelenskeho veľmi ťažké a rozhodujúce, povedal Kličko.

 

"Bude pokračovať vo vojne, čo spôsobí množstvo nových úmrtí a množstvo ďalších materiálnych škôd, alebo zváži územný kompromis s ruským prezidentom Vladimirom Putinom?

Pre čokoľvek sa rozhodne, tak náš prezident riskuje politickú samovraždu. Pre oba scenáre sú potrebné dôkladné a veľmi presvedčivé vysvetlenia,“

myslí si Kličko.

 

„Najmä prípadné územné ústupky, ktoré by zahŕňali odstúpenie rozsiahlych území Ukrajiny v prospech Ruska a za to dosiahnuť ukončenie vojny, to bude pre prezidenta mimoriadne náročné a ťažké, aby to dokázal Ukrajincom tak sprostredkovať, aby to pokojne akceptovali. Ako môže vysvetliť krajine a ľuďom, že je potrebné vzdať sa častí nášho územia, ktorých obhajovanie stálo životy tisícov našich bojujúcich hrdinov,"

je o tom Kličko presvedčený.

 

Vytvorenie koalície národnej jednoty, ako sa to stalo v Izraeli po masakre Hamasu 7. októbra, by mohlo byť pre Ukrajinu spôsobom, ako zabezpečiť stabilitu a väčšiu podporu, povedal Kličko.

 

Nie je si však istý, či je prezident Zelenskyj pripravený vzdať sa moci centralizovanej v jeho rukách, čo mu od prvého dňa bojov s Ruskom zaručuje stanné právo.

 

Kličko a Zelenskyj sú považovaní za politických konkurentov a bývalý majster sveta v boxe má vraj prezidentské ambície.

 

Na otázku o ich vzťahu Kličko povedal:

"Aby bolo jasné, vždy som s ním mal dobré vzťahy, je to však on, kto má so mnou zlé vzťahy."

 

Kličko zároveň zdôraznil, že vzhľadom na vypršanie funkčného obdobia Zelenskeho v máji považuje voľby v tomto čase za nesprávne.