Prieskum: Spolkovej krajine Sasko „hrozí“ historické politické zemetrasenie – vďaka AfD!

21.06.2024 10:43

V Sasku majú absolútnu väčšinu AfD a BSW. Pre ľavicové strany (včítane CDU, ktorá je v mnohom ľavicovejšia ako SPD) sú veci čoraz nebezpečnejšie.

 

Podľa prieskumu by krajinské voľby v Sasku teda v každom prípade vyústili do niekoľkých politicky historických udalostí.

 

Takmer dva a pol mesiaca pred krajinskými voľbami zostáva AfD na prvom mieste v Sasku - nasledovaná CDU.

Podľa najnovšieho prieskumu Insa pre Leipziger Volkszeitung, Sächsische Zeitung a Freie Presse je BSW suverénne treťou najsilnejšou silou.

 

Súčasná koalícia v Sasku zložená z Únie, SPD a Zelených teda bude s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou „pochovaná“.

 

A to z toho dôvodu, že dve posledne menované strany majú podľa prieskum len päť percent. V Sasku tak nie je nepravdepodobné, že sociálni demokrati po prvý raz od vzniku Spolkovej republiky sa do krajinského parlamentu Saska nedostanú.

 

Konkrétne AfD je pred CDU (30 percent) s 32 percentami. BSW dosahuje 15 percent. Ľavica a FDP by pre klauzulu o prahovej hodnote neuspeli so štyrmi a dvomi percentami a nevrátili by sa do saského krajinského parlamentu. Ostatné strany chce voliť sedem percent Sasov.

 

Takže Sasko stojí pred historicky unikátnou koalíciou.

 

Na parlamentnú väčšinu by teda stačilo celkovo 44 percent. Súčasné spojenectvo CDU, Zelených a SPD by už nedokázalo zostaviť vládu so 40 percentami.

 

Teoreticky sú možné koalície zložené z AfD a CDU (62 percent), AfD a BSW (47 percent) a CDU a BSW (45 percent).

 

Pričom šéf CDU Merz ale už viackrát vyhlásil, že CDU so Sahrou Wagenknecht (BSW) nikdy nebude v koalícii, je podľa neho prepojená s Vladimirom Putinom. A s AfD CDU samozrejme tiež nikdy nepôjde do koalície – Merz už dávno hovorí, že ich oddeľuje „múr z ohňa.

 

To ale znamená, že bez účasti AfD alebo BSW nemôže CDU zostať vo vláde. Takéto koalície ešte nikde v Nemecku neboli. Podľa prieskumu Sasko – podobne ako Durínsko – určite bude mať politicky historickú vládnu koalíciu.