Premiér Rishi Sunak a jeho toryovia strhli Veľkú Britániu hlboko do priepasti. Nová vláda bude potrebovať „veľký žeriav“, aby ju z nej vytiahla!

06.07.2024 09:37

Štrnásť rokov, počas ktorých toryovia katastrofálne vládli Veľkej Británii, sa plným právom skončilo pre nich  katastrofálnym volebným výsledkom. Zatiaľ nie je jasné, či to zastaví veľký úpadok krajiny.

 

Každý, kto veril, že Rishi Sunak bude dobrým a úspešným premiérom, sa rýchlo ukázalo, že sa mýlil. A symbolický obraz premočeného britského premiéra, keď boli ohlásené nové voľby, už akoby signalizoval,  že aj v nich totálne zmokne a ža ho dážď spláchne preč z trónu moci. A presne to sa aj stalo.

 

Po tom, čo konzervatívci pred piatimi rokmi získali pohodlnú väčšinu 365 kresiel, môžu v snemovni počítať už len so 131 kreslami.

 

Čas Rishiho Sunaka v úrade premiéra, ako aj čas jeho štyroch konzervatívnych predchodcov za posledných 14 rokov spôsobili krajine také obrovské škody, ktorých náprava bude pravdepodobne trvať desaťročia, ak vôbec budú niekedy odstránené.

 

Nádej, že odteraz sa to pre Veľkú Britániu a Konzervatívnu stranu môže zlepšiť, sa ale už môže čoskoro ukázať ako mylná predstava.

 

Výsledky tých porazených, ktorí sú ešte stále pri moci, sú katastrofálne:

 

Reálne mzdy na ostrove roky stagnujú, zatiaľ čo dane sú na rekordnej úrovni. Chudoba v spoločnosti rastie, a to aj medzi deťmi. Takmer 8 miliónov Britov už dlhodobo čaká na vyšetrenie u lekára.

 

A veľkú časť katastrofy, si vláda privodila Brexitom. David Cameron chcel vlastne využiť hlasovanie v roku 2016 na umlčanie pravicových krikľúňov vo svojej strane. Stal sa ale opak. Neuveriteľne špinavými, ale rafinovanými klamstvami Borisa Johnsona, tesná väčšina Britov hlasovala za brexit  a Cameron nechtiac vydláždil cestu k moci pre zástancov tvrdej línie.

 

Keď sa tam však dostali, nedokázali splniť žiadny zo svojich mnohých sľubov:

 

Toryovci chceli premeniť Londýn na „Singapur na Temži“ s prosperujúcou ekonomikou.

 

Mesto je ale v úpadku a je od tohto predikátu veľmi vzdialené. A rovnako ani zahraničný obchod sa nezotavil z oddelenia od vnútorného trhu EÚ.

 

A čo tých 350 miliónov libier z daní, ktoré EÚ údajne každý týždeň vybrala z britských vreciek?

To bola tiež jednoducho len obyčajná stupídna lož od Johnsona.

 

Na Keira Starmera a jeho labouristickú vládu teraz čaká preveliký kopec práce.

 

Nie je jasné, či má Starmer dostatok vhodných nápadov na to, aby sa krajina vrátila na správny kurz. Je v parlamente iba deväť rokov, je považovaný za nestáleho a vo svojom volebnom programe nechal veľa otázok nezodpovedaných. Nový premiér bude hneď pod obrovským tlakom, lebo nielen toryovci zneužijú každý jeho prešľap, ale aj konzervatívne mediálne prostredie.

 

Comeback Nigela Faragea a silné čísla jeho strany Reform UK by tiež mohli byť znakom toho, čo sa už stalo v krajinách ako Francúzsko a Taliansko: Mimoriadne zosilnenie pravicových konzervatívcov.

 

Toryovia budú musieť po Sunakovom odchode urobiť smerové rozhodnutie, ktoré zmení hru: Chcú sa posunúť ďalej doprava alebo sa chcú vrátiť späť do centra? V súčasnosti je pravdepodobnejší ďalší posun doprava.