Práve vo vyššom veku je mimoriadne dôležité trénovať systematicky svoje svaly

26.05.2024 18:04

Ľudia, ktorí pravidelne robia silový tréning, môžu znížiť riziko „predčasnej“ smrti. Najmä vo vyššom veku treba pravidelne posilňovať svaly, aby sa predchádzalo pádom, ako aj oslabeniu pohybového ústrojenstva a pohybových schopnosti. Lebo to má negatívny dopad aj na psychiku a na pozitívne sebavedomie a sebaisté osobné vyžarovanie.

 

Od 50. roku života sa zrýchľuje proces úbytku svalovej hmoty, známy aj ako sarkopénia. Znamená to ročnú stratu jedného až dvoch percent svalovej hmoty. Ale nemusíme ticho sedieť a akceptovať to. Vedecké dôkazy ukazujú, že pravidelný silový tréning je kľúčový nielen pre mladých ľudí, ale aj pre starších ľudí, aby si udržali fyzickú kondíciu.

 

Pri prirodzenom procese sarkopénie, ktorý dnes postihuje toľko ľudí ako cukrovka, sa s vekom zvyšuje riziko zníženej pohyblivosti, čo následne zvyšuje riziko pádov. Stúpanie po schodoch, zdvíhanie predmetov alebo dokonca už i len krátka chôdza môžu byť čoraz náročnejšie.

 

Pravidelný silový tréning môže spomaliť alebo dokonca  v niektorých prípadoch aj zvrátiť túto stratu svalovej hmoty a sily. Zlepšuje činnosť svalov, posilňuje kosti a kĺby, podporuje vzpriamené držanie tela a podporuje samostatnosť  a schopnosť robiť si všetko sám v starobe a či dokonca aj vo veľmi vysokom veku 90 – 100 rokov.

 

Dobrá svalová hmota znižuje riziko smrti

 

Svalový tréning tiež veľmi pomáha zlepšiť metabolizmus a elasticitu nášho spojivového tkaniva. Aj keď máte 60, 70 alebo 80 rokov alebo viac, mali by ste svoje svaly intenzívne zaťažovať, aby ste ich posilnili. Nikdy nie je neskoro začať trénovať. Aj keď platí – čím skôr, tým lepšie.

 

Vedci z Inštitútu vedy o zdraví na Taiwane zistili, že riziko úmrtia ľudí s malou svalovou hmotou je dvakrát vyššie u mužov a rovnako aj u žien s dobrou svalovou hmotou.

 

Vhodný silový tréning by mal pozostávať z cielených cvičení zameraných na hlavné svalové skupiny tela vrátane nôh, chrbta, hrudníka, ramien a brucha. Dôležité je začať trénovať opatrne a s malými dávkami a postupne ich zvyšovať. Dôraz je kladený na správne vykonávanie cvikov, aby ste sa vyhli zraneniam.

Funguje to dobre s hmotnosťou vlastného tela. Pomôžu však aj ľahké závažia.

 

V každom prípade svalový tréning zlepšuje silu a vytrvalosť, čo vedie k väčšej energii v každodennom živote. Pevné svaly tiež podporujú zdravé držanie tela a znižujú riziko pádov. Dobre trénované telo umožňuje starším ľuďom zostať nezávislými a vykonávať každodenné činnosti dlhšie a či dokonca až do smrti.