Pracovný inzerát na miesta v Spolkovom úrade kancelára vyvoláva pobúrenie a pohoršenie východných Nemcov

16.07.2024 11:14

Aj veľa rokov po zjednotení Nemecka panuje na východe krajiny ešte stále všeobecný pocit, že západ krajiny sa pozerá na svojich východných spoluobčanov „zvysoka“ a mnohí východní Nemci to pociťujú akoby by pre západ boli len menejcennými občanmi „druhej triedy“ - teda len akýsi „ossis“ – „tí z východu“, ako ich od začiatku posmešne volali západniari.

 

Semaforová koalícia si  vraj zakladá na diverzite (rôznorodosti) svojich zamestnancov.

A vo svojm inzerate uvádza jedným dychom, že chce do Úradu kancelára aj emigrantov a východných Nemcov – a tým vyvoláva protest a hnev na východe.

 

Reiner Haseloff len ťažko mohol uveriť tomu, čo sa dočítal v pracovnom inzeráte od spolkového kancelára. Najdlhšie slúžiacemu premiérovi krajinskej republiky so sídlom v hlavnom meste spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko Magdeburgu, šesťdesiatdeväťročnému politikovi CDU neprekážalo, že právne oddelenie v centrále vlády v Berlíne vo svojom inzeráte uvádza o.i., že sa bude tešiť zo „žiadostí od ľudí rôzneho pôvodu, vierovyznania, viery, sexuálnej identity či orientácie.

 

Nie, proti tomu nemal nič. ale bola to ďalšia informácia v inzeráte, ktorá ho naštartovala do hnevu:

 

„Výslovne vyzývame ľudí s prisťahovaleckým pôvodom a východných Nemcov, aby sa prihlásili.“

 

"Akože sú tu výslovne žiadaní aj východní Nemci? Takmer 35 rokov po páde múru, po zjednotení východu a západu, sú východní Nemci spomenutí v rovnakej vete ako emigranti?

Človeče, veď toto je vrchol,

povedal si Haseloff a sťažoval sa federálnemu komisárovi federálnej vlády pre východné Nemecko Carstenovi Schneiderovi (SPD).

 

Na jeho reakciu ešte čaká. Ten si určite vymyslí niečo prefíkane uspokojujúce – Haseloff je ale inteligentný muž a nenechá sa „okabátiť“.