Politické zemetrasenie vo Francúzsku: Ľavicová aliancia sa usiluje o odvolanie Macrona

02.09.2024 09:56

Francúzsko je politicky zablokované v dôsledku trojitého rozdelenia v parlamente na ľavicový blok, makronistický stred a pravicový blok, ktorému dominuje RN. Keďže Macron nechce vymenovať ľavičiara za premiéra, ľavicová aliancia hrozí prezidentovi odvolaním.

 

Politická situácia vo Francúzsku sa dramaticky zhoršuje. Ľavicová strana La France Insoumise (LFI) začala presadzovať odvolanie prezidenta Emmanuela Macrona z funkcie. Prekvapivý krok nasleduje po Macronovom odmietnutí vymenovať za premiéra kandidáta z víťaznej ľavicovej koalície. Situácia poukazuje na hlboké napätie vo francúzskej politike a testuje demokratické inštitúcie v krajine.

 

Z predčasných parlamentných volieb vzišla víťazne Aliancia nového ľudového frontu (NFP), ktorú tvoria LFI, socialisti, komunisti a zelení. Bolo to len preto, že centristi a ľavičiari sa spojili, aby zabránili zvoleniu mnohých kandidátov RN. Napriek volebnému víťazstvu koalícia nedosiahla absolútnu väčšinu, čo prinútilo Macrona rokovať o zostavení novej vlády. Pretože žiadny z troch veľkých blokov nechce vytvorenie veľkej koalície. Macron v pondelok odmietol vymenovanie kandidátky na NFP Lucie Castets za premiérku. Zdôvodnil to obavami o „inštitucionálnu stabilitu“.

 

LFI teraz urobila drastický krok:

Strana rozoslala návrh na odvolanie Macrona a zbiera podpisy od poslancov. Žiadosť sa odvoláva na článok 68 francúzskej ústavy, ktorý stanovuje odvolanie z funkcie v prípade „porušenia povinností, ktoré je zjavne nezlučiteľné s výkonom jeho mandátu.

 

Francúzska politická scéna je v dôsledku tohto vývoja nepokojná a rozbúrená, ako už dávno nebola. Mathilde Panot, líderka parlamentnej skupiny LFI, povedala:

"Macron sa odmieta podriadiť hlasovaniu ľudí, preto ho musíme odstrániť.“

 

Pravicová RN oznámila, že zablokuje akéhokoľvek kandidáta z ľavice, pretože NFP predstavuje „nebezpečenstvo pre verejný poriadok, občiansky mier a samozrejme aj pre ekonomický život krajiny“.

 

Francúzske médiá tiež poukazujú na to, že by bolo ťažké nájsť nového premiéra, ktorý by nebol okamžite zvrhnutý vyslovením nedôvery.

 

Ak sa vnútropolitická blokáda čoskoro neskončí, museli by byť ďalšie voľby – a tentoraz v druhom kole volieb by už nedochádzalo k dohodám medzi stranami, ale k férovej súťaži o hlasy občanov. Toho sa ale Ľavica a Macronisti obávajú, pretože RN Marine Le Pen by hneď získala väčšinu volebných okrskov.