Pokrač. (6) - Európa je stratená: Strachy pred zločinmi a terorom ľudí inej „kultúry“ explodujú! Iný druh našich strachov produkujú naše západné „hodnoty“!

22.10.2024 18:18

6.   pokračovanie:  Dánsky minister justície bije na poplach a výstražne varuje: Kriminalita migrantov v Dánsku doslova eskaluje!

 

Migranti prvej a druhej generácie, najmä z moslimských krajín, jednoznačne predstavujú vážny bezpečnostný problém v Dánsku, dokonca aj tamojšie Ministerstvo vnútra prejavuje už svoje znepokojenie. Štatistiky kriminality a obsadenosti väzníc jasne ukazujú, aká kritická je situácia.

 

Na dánskom Ministerstve justície vládne nervozita. Novo zverejnené štatistiky kriminality vykresľujú znepokojivý obraz o situácii v krajine a rozprúdili búrlivú spoločenskú diskusiu (to isté je v Nemecku).

 

Triezve čísla hovoria jasnou rečou: Migranti a ich potomkovia z nezápadných krajín, ktorí tvoria len 10,6 percenta dánskeho obyvateľstva, majú na svedomí takmer 30 percent všetkých násilných trestných činov. Alarmujúce je najmä to, že tvoria vyše 32 percent odsúdených za znásilnenie.

 

Minister justície Peter Hummelgaard ostro reagoval na túto situáciu v novinách Berlingske: „Neskutočne ma hnevá, že ľudia, ktorých pozývame do našej krajiny, oplácajú našu pohostinnosť znásilneniami našich žien a iným vážnym násilím.“

 

V reakcii na tento vývoj požaduje prísnejšie tresty a dlhšie tresty odňatia slobody. Štatistiky odhaľujú ďalšie výbušné detaily. Migranti druhej generácie, ktorí tvoria len 2,2 percenta populácie, sú zodpovední za 15,6 percenta násilných trestných činov – trend, ktorý mätie sociológov aj politikov.

 

Lars Hojsgaard Andersen z Rockwool Foundation vidí príčiny precízne. Poukazuje na socioekonomické faktory, traumu a integračné problémy. Zarážajúce však je, že v štatistikách kriminality vyčnievajú obzvlášť negatívne migranti z prevažne moslimských krajín. Nadmerné zastúpenie tam majú najmä ľudia z Blízkeho východu, severnej Afriky, Turecka a Pakistanu.

 

Viac ako 31 percent väzňov má migračný pôvod alebo sú neeurópski cudzinci – a tento trend je stúpajúci. Aby sa uľavilo preplneným väzniciam, Dánsko dokonca plánuje presunúť zločincov do Kosova. Kým Hummelgaard sa spolieha na odstrašovanie prostredníctvom prísnejších trestov, kriminalisti obhajujú prevenciu a rehabilitáciu.

 

Výbušné štatistiky ešte viac rozprúdia už aj tak napätú diskusiu o migrácii v Dánsku.

 

Dánsko nie je s týmito problémami jediné. Veľmi podobným vývojom v štatistikách kriminality čelia aj ďalšie európske krajiny. 

Podobne ako v tejto severoeurópskej krajine sú prisťahovalci z moslimských krajín vo vštkých EÚ štátoch výrazne nadmerne zastúpení v trestnej činnosti.