Po atentáte, o ktorom hovorí a píše celý svet - STERN: Prečo záber Trumpovej zdvihnutej päste rozhodne voľby v USA

15.07.2024 10:12

 

 

Nasledovné riadky podávam takmer celkom bez môjho komentára. Sú zo systémového nemeckého Sternu, ktorý až dosiaľ o Donaldovi Trumpovi ešte nikdy nepovedal ani jediné dobré slovo, ale naopak hanil ho, kde len mohol! A odrazu ho teraz priam obdivne zvelebuje a „robí“ z neho už teraz nového prezidenta USA!

 

A tak v tomto prípade s mnohým čo teraz Stern o Trumpovi uviedol, musím súhlasiť – je to aj moja mienka.

 

Stern:

„Pokus o atentát je nočnou morou každého človeka. Pre Donalda Trumpa, mediálneho majstra, je pokus o atentát, akokoľvek cynicky to znie, aj fantastickým politickým darom. Jeho reakcia okamžite po atentáte na neho ukazuje, akým je majstrom inscenácie. 

 

Je nevhodné písať o pokuse o atentát na človeka, amerického exprezidenta, štýlom televíznej recenzie? Áno, asi to tak bude. V dobe pôsobenie Donalda Trumpa je to však jediná možnosť. Tento politik by bez televíznych obrazov nikdy nebol možný taký, ako ho poznáme, a tento muž premýšľa nepretržite o tom, ako sa perfektne inscenovať  v televíznych obrazoch.

 

Pre Trumpa je „byť naživo v televízii“ najvyššou formou reality, a pre neho pravdepodobne jedinou.

 

Aby bolo hneď jasné, aj ja som rád (oznamuje autor článku v Sterne, ktorý vôbec nie je jeho prívržencom, práve naopak)), že atentátnik minul exprezidenta. Trump a jeho tím si však okamžite uvedomili, že mu práve nebol len po druhý raz darovaný život – ale, že bol obdarovaný aj takými televíznymi zábermi, ktoré by si ani on sám nedokázal predstaviť ani v najdivokejších snoch.

 

A Trumpova reakcia, ktorá hneď nasledovala, bola ako z hollywoodskeho filmu.

 

Exprezidenta (a kandidáta na prezidenta), ktorý postrelený a zakrvavený kričí „Počkaj, počkaj“ na svojich ochrankárov, potom zdvihne päsť do neba a pre svojich priaznivcov, ktorí vybuchnú skandovaním „USA, USA“ - nič také nie je nikde inde, len v hollywoodskych filmoch o hrdinských prezidentoch. Dá sa s istotou predpokladať, že Trump videl každý z nich.

 

Trumpovi priaznivci, dokonca aj jeho rodina, nenechali na seba dlho čakať s reakciami. Zamerali sa na to, ako veľmi mu môžu tieto obrázky pomôcť.

Nikdy neprestane bojovať za záchranu Ameriky, napísal Donald Trump mladší k obrázku svojho zakrvaveného otca. Iní zverejnili obrázky hneď bez komentára. Republikáni si z nich čoskoro vystrihnú televízne spoty, usporiadajú nadchádzajúcu stranícku konferenciu okolo Trumpovej päste. My v Sterne si to asi dáme aj na ďalší titul.

 

Amerika je najstaršia demokracia na svete. Je to najstaršia mediálna demokracia na svete. A teraz je to demokracia sociálnych médií. S človekom v Bielom dome, ktorý celý život venoval pozornosť každému detailu svojej mediálnej prezentácie.

 

Ale aj "New York Times" museli uznať, že Trump nemal ani jedinú sekundu čas sa na toto vystúpenie pripraviť: "Bol to inštinkt." Je viac ako pravdepodobné, že atentát posunul Trumpa do absolútnej role jeho politického života - do role obete alebo mučeníka, niekoho, kto sa odvážne vrhol do nebezpečenstva, aby bránil tých, na ktorých „elity“ skutočne útočili: Obyčajných ľudí.

 

Americkí prezidenti, ktorí prežili pokusy o atentát, sa okamžite stali populárnejšími. Napríklad Ronald Reagan, ktorý bol vo funkcii len pár mesiacov, si v roku 1983 sformoval svoj imidž veselého štátnika, keď pred operáciou po atentáte žartoval s lekármi v nemocnici: „Dúfam, že ste všetci Republikáni. "

Volebné kampane rozhodujú obrázky – televízne obrázky.

 

Neexistuje žiadna skúsenosť s tým, ako to vyzerá pre exprezidenta, ktorý sa chce vrátiť do Bieleho Domu, najmä takého kontroverzného ako Trump.

Skúsenosti však ukazujú, že predvolebné kampane v USA sa nerozhodujú na základe podrobných znalostí o politike alebo volebných programoch. Rozhodujú o nich obrázky kandidátov, obrázky z ich života.

 

A obraz Joe Bidena je obrazom starého muža, ktorý sa počas debaty snaží zostať hore a nezaspať.

 

Odteraz bude obrazom Donalda Trumpa, napriek všetkým jeho nepochybným slabostiam, zdvihnutá päsť, krvavá tvár, odhodlaný pohľad.

 

Americkí experti na predvolebnú kampaň dobre vedia:

 

„Silné a zlé“ je vždy efektívnejšie ako „slabé a správne“. Je lepšie sa s energickou a rozhodnou tvárou mýliť, ako mať pravdu, ale pôsobiť ako skleslý unavený slaboch.

Ťažko sa mi to píše, no Joe Biden už nemá šancu.“

 

Toľko zo Sternu – ktorý v minulosti Donalda Trumpa len nemilosrdne mediálne ničil a nepretržite hľadal na ňom chyby a nedostatky, a to aj tam, kde vôbec žiadne neboli.